Kamere hapse ubice i lopove

06.02.2013.

Kamere u Foči

FOČA – Više od pedeset kamera svakodnevno “snima život” u Foči, a ovi uređaji pomažu najviše policiji u rasvjetljavanju krivičnih djela, pa je tako snimak sa kamera pomogao u rješavanju ubistva.

U Foči se kamere nalaze na svim raskrsnicama, na ulazu u grad, glavnim saobraćajnicama, ali i brojnim javnim ustanovama i institucijama, poput zgrade opštine, Srednjoškolskog centra, Kazneno-popravnog zavoda, Stanice javne bezbjednosti, bolnice i Doma zdravlja.

Postavljeni video-nadzor najviše ide u prilog policiji, jer im, kako kažu, umnogome olakšava posao.

– Kamere su ovdje više puta bile bitan dokazni materijal. Snimak iz kamera pomogao je da se razriješi ubistvo u centru grada, brojne krađe, ali i da se pronađe krivac u sudaru vozila, tako da su veoma bitne i korisne – kažu u fočanskoj policiji.

Kamere, prema riječima policajaca, pored bezbjednosne, imaju i operativnu, represivnu i dokaznu ulogu.

– Kada ljudi vide da u objektu postoje kamere, pripaziće malo i na svoje ponašanje, i ustručavati se za određene radnje – smatraju u policiji.

Poučena dobrom stranom kamera, policija u Foči dala je prijedlog brojnim institucijama, ali i privatnim trgovinama da uvedu video-nadzor.

– U posljednjih godinu veliki broj malih objekata, kladionice, samoposluge i prodavnice obezbijedili su video-nadzor. Naša preporuka je svima koji nemaju kamere da ih nabave, prvenstveno iz bezbjednosnih razloga – preporučuju policajci.

Iako su i male prodavnice uvele video-nadzor i o njemu istakle obavještenje na izloge, zaposleni u njima kažu da čak ni to ne sprečava pojedince da ne odustanu od loših namjera.

– Kamere mnogo znače, možete i vi na miru da radite, a pri tom cijelu radnju imate na pregledu. Dok ih nije bilo, bilo je baš nezgodno, svašta se dešavalo, sada kada ih imamo, smanjene su krađe, ali ima ih i dalje. Iako postoje, neki jednostavno o tome ne vode računa – kažu u jednoj od prodavnica STR “Malović”.

Šesnaestoro “očiju”

Fočaci su i te kako svjesni video-nadzora na ulasku u zgradu opštine.

– Zgrada opštine obezbijeđena je sa 16 kamera, osam spoljašnih i isto toliko unutrašnjih. Od velikog su značaja, a svakodnevno je jedna osoba zadužena da stalno prati kamere. Kamere prate i kretanje unutar prostorija, zaposlene, a pomogle su i da se riješi jedan incident – kaže Vesna Perišić iz Administrativne službe opštine Foča.