Naslednici tuže Kusturicu i RS?

08.02.2013.

Andrićgrad

ANDRIĆGRAD – Naslednici višegradskog zemljoposednika Pašana (Mustafe) Hadžića najavili su tužbu protiv Republike Srpske (RS) i reditelja Emira Kusturicu koji zajedno grade Andrićgrad u Višegradu, a zbog, kako se tvrdi, uzurpacije zemlje na kojoj se podiže taj grad, prenosi Anadolija.

Naslednici, naime, tvrde da zemlja na kojoj je izgrađen Andrićgrad pripada njima.

Muhamed Pršeš, unuk Pašana Hadžića, biznismena koji živi i radi u Švajcarskoj, izjavio je za agenciju Anadolija kako čak ni gotova sudska rešenja s ostavinskih rasprava nisu upisana u katastar i da zato ne mogu da ostvare pravo na svoju imovinu.

On tvrdi da mu je u administraciji Opštine Višegrad još 2006. godine otvoreno poručeno ‘da će ta imovina biti upisana na nove naslednike kada se iz “groba digne pokojni deda Pašan”.

Vlasti su, naveo je Pršeš, održale svoje obećanje i do danas ta imovina nije valjano upisana na imena naslednika, a kada je počela izgradnja Andrićgrada postalo mu je, kaže, jasno zašto je to tako.

Upitan kako gleda na Kusturičin Andrićgrad, Pršeš odgovara da na to gleda kao svaki Bošnjak.

”Kako bih gledao? Kao svaki Bošnjak koji je odrastao u toj sredini, koji zna sve šta se dešavalo u agresiji i poslije nje.

Kusturica tvrdi da on želi da ”vrati zemlju” od Turaka, još od prije 500 godina, da to bude srpski grad, da ga obilaze srpska deca… To što rade ide protiv svega…, pa i genocida. Ali, ćupriju na Drini nije napravio jedan Srbin već musliman i Kusturica neće moći da izbriše sve te tragove naše kulture i nasleđa”, rekao je Pršeš.