Neđo Ajdarić – Još ne znam kako je biti slobodan

Glas Srpske - Radmila Đević - 08. februara 2013. 058.ba

Neđo Ajdarić

FOČA – Ne znam još kakav je osjećaj biti slobodan čovjek, ne znam još. Ni za šta su me osudili, nevin sam. Zbog toga mi je bilo još teže sve ovo preživjeti.

Bile su to prve impresije Banjalučanina Neđe Ajdarića, koji je u srijedu poslije sedam godina provedenih u fočanskom zatvoru ugledao slobodu. Ajdarić je osuđen u Sisku u Hrvatskoj na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubistva. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu utvrdio je, međutim, da je Ajdarić nevin.

– Ni za šta su me osudili, nevin sam, to je dokazano u Strazburu. Za moj slučaj zna cijela Evropa – kazao je Ajdarić.
Iako je i zakasnjela istina važnija od vječne nepravde, Ajdarić je mnogo propatio dok je dočekao njen dolazak.

– Nemam mnogo toga da kažem. Previše sam izmučen, dugih je sedam godina. Žurim da vidim porodicu i djecu – ispričao je kroz suze.

Kaže da će kasnije razmisliti da li će podnijeti tužbu za nadoknadu štete.

– Poslije ćemo o tome, sada idem da vidim porodicu. Vama hvala, a vidjećemo se ponovo dok dođem malo sebi – rekao je Ajdarić.

Zajedno sa njim u Okružnom sudu u Sisku 2006. godine osuđen je i Marko Grgić. Dobili su maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog trostrukog ubistva u Kutini 1998. godine, kada su iz koristoljublja ubijeni bračni par Renato Serdarušić i Ingrid Šipek i njihov radnik Goran Cvrtak.

Ajdarić i Grgić su tokom cijelog postupka pred pravosuđem Hrvatske tvrdili da nemaju nikakve veze sa tim ubistvima, te da se nikada u životu nisu sreli ni vidjeli. Jedini dokaz na osnovu kojeg su dobili po 40 godina bilo je svjedočenje nagluvog svjedoka Steve Štule, koji je rekao da je u bolnici čuo da Ajdarić i Grgić pričaju o ubistvima u Kutini.

Ajdarić je poslije toga zatražio da kaznu izdržava u BiH, a poslije priznavanja presude iz Hrvatske smješten je u fočanski zatvor. Tada je podnio apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava, koji je poništio osuđujuću presudu i naložio novo suđenje.

Izručenje

Hrvatska i poslije svega ne odustaje od progona Ajdarića, a pravosudni organi te zemlje su prije nekoliko dana zatražili njegovo privremeno izručenje.

– Do njegovog izručenja neće doći. Hrvatsko pravosuđe smo obavijestili da ne postoje uslovi da Ajdarić bude izručen Hrvatskoj, prije svega zato što je državljanin BiH, ali i zbog toga što ne postoji zakonska obaveza niti obaveza shodna bilo kojoj međunarodnoj konvenciji da ga izručimo zbog krivičnih djela za koje ga terete, jer se on u ovom trenutku smatra slobodnim čovjekom – kazao je zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,