Neđo Ajdarić od danas slobodan čovjek

06.02.2013.

Neđo Ajdarić

FOČA – Banjalučanin Neđo Ajdarić, koji je pred Okružnim sudom u Sisku 2006. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubistva u Kutini 1998. godine, pušten je danas na slobodu iz Kazneno-popravnog zavoda u Foči, prenose agencije.

Ajdarić je zajedno sa Markom Grgićem osuđen zbog ubistva bračnog para Renata Serdarušića i Ingrid Šipek, te njihovog radnika Goran Cvrtak.

Obojica su tokom postupka pred hrvatskim pravosuđem tvrdili da nemaju nikakve veza sa tim ubistvima i da se nikada u životu nisu sreli ni vidjeli.

Jedini dokaz na osnovu kojeg su dobili po 40 godina bilo je svjedočenje nagluvog svjedoka Steve Štule, koji je navodno čuo kako Ajdarić i Grgić u bolnici pričaju o ubistvima u Kutini.

Tu presudu poništio je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu i naredio novo suđenje.

– Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa prije više od 10 dana uputilo je zahtjev Ministarstvu pravde BiH da se izvrši privremeno izručenje Ajdarića Hrvatskoj radi provođenja krivičnog postupka. Međutim, zahtjev hrvatskog Ministarstva pravde nije osnovan – rekao je zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj.

On je pojasnio da je Ajdarić državljanin BiH koja nije obavezna propisanim konvencijama ni međunarodnom ugovoru između BiH i Hrvatske da ga izruči Hrvatskoj.

– Naime, tim ugovorima je propisano da se izručuju samo lica zbog krivičnog dijela organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca i druga teška krivična djela koja bi bila počinjena nakon potpisivanja tog ugovora” – rekao je Radulj.

Imajući u vidu, kaže on, da je djelo za koje se tereti Ajdarić počinjeno 1998. godine, a ugovor potpisan 2011. godine, taj dokument se na njega neće primjenjivati i on je od danas slobodan čovjek.

Radulj navodi da postoji mogućnost da Hrvatska ustupi krivično gonjenje BiH, ali do izručenja, pa makar i privremenog, neće doći.

Neđo Ajdarić je na osnovu pravosnažne presuda suda u Sisku osuđen na 40 godina zatvora, ali je nakon toga podnio zahtjev za izručenje BiH radi izršenja kazne zatvora.

Presudom Okružnog suda u Banjaluci Ajdariću je priznata presuda suda u Sisku i shodno zakonima Republike Srpske određeno izdržavanje kazne u trajanju od 20 godina koje je do danas služio u Foči.

Nakon toga su advokati Ajdarića podnijeli apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i ovaj sud donio je odluku da se presuda suda u Sisku stavi van snage i da se odredi ponavljanje krivičnog postupka.

Shodno tome i sud u Sisku donio je dva rješenja – jedno rješenje o ponavljanju krivičnog postupka i drugo kojim se prekida izdržavanje kazne zatvora.

Nakon donošenja ovih rješenja advokati Ajdarića su uputili zahtjeve Ministarstvu pravde RS i Okružnom sudu u Banjaluci da taj sud donese odluku na osnovu koje bi Ajdarić buo pušten iz zatvora.

Okružni sud u Banjaluci donio je rješenje koje je postalo pravosnažno prije nekoliko dana i kojim je određeno da se prekida izdržavanje kazne zatvora Ajdarića.

– Ministarstvo pravde je na osnovu tog rješenja danas donijelo rješenje kojim se pušta Ajdarić iz KPZ u Foči čime je on postao slobodan čovjek – rekao je Radulj.