Održan sastanak opštinskog razvojnog tima za „Indeks inkluzivnosti“

28. februara 2013. 058.ba

Indeks inkluzivnosti u Čajniču

ČAJNIČE – U sali Skupštine Opštine održan je sastanak opštinskog razvojnog tima za „Indeks inkluzivnosti“, na kojem su predstavljena dosadašnja dostignuća na polju implementacije Indeksa u školama, a razvojni tim se međusobno usaglasio o narednim aktivnostima u Opštini, kako bi se započela izrada opštinskog razvojnog plana za podršku „Indeksu inkluzivnosti“.

Indeks je sredstvo podrške inkluzivnom razvoju škola, kojima nudi podsticajan i koristan proces samoprocjene i razvoja, a koji počiva na mišljenjima zaposlenih, školske uprave, učenika, roditelja, staratelja, kao i drugih članova Lokalne zajednice.

Za „Indeks inkluzivnosti“ jako je bitno da koordinator bude iz izvršnih ili zakonodavnih struktura vlasti Opštine, te je s toga članove razvojnog tima, pozdravila nova koordinatorka za „Indeks inkluzivnosti“ gđa Darinka Gavran, koja je istakla, da je glavni cilj ove radne grupe prije svega omladina, kod koje treba razviti duh tolerancije, kako bi mladi za sebe izgradili novo i bolje sutra.

-“ Mi ćemo biti jedan tim, koji će zajedničkim snagama stvarati ovaj razvojni dokument na opštinskom nivou, a sve u cilju podrške „Indeksu inkluzivnosti“. Iskreno se nadam, da ćemo svi zajedno imati dovoljno snage i pameti, da odgovorimo jednom ovako teškom i izazovnom zadatku. Naš osnovni cilj jesu djeca, kojima mi moramo pomoći da nađu svoje mjesto pod suncem, a iznad svega me raduje to, što ovu grupu čine ljudi koji su u prilici da rade sa djecom, tako i očekujem da ćemo uskoro uživati u plodovima našeg zajedničkog djelovanja, na sveopšte zadovoljstvo nas i naše djece“, istakla je Darinka Gavran.

Indeks inkluzivnosti u Čajniču

Indeks je rezultat trogodišnjeg rada, koji se odvijao uz pomoć čitavih timova učenika, nastavnika, roditelja i Lokalne zajednice. Nakon ovog vremena, škole su zaključile, da im je materijal pomogao, da prepoznaju određena pitanja i prioritete na kojima treba raditi, a koji bi im inače možda promakli, te da to primjene u praksi. Svoja dostignuća na polju implementacije Indeksa, predstavila je Osnovna škola „Jovan Dučić“, koja je do sada odradila najviše po ovom pitanju.

– „Od oktobra mjeseca 2010. godine, naša škola sprovodi „Indeks inkluzivnosti“. Od tada smo vrijedno radili i prije svega sačinili razvojni plan i u njemu odredili naše prioritete. Izvršili smo temeljno ispitivanje u školi, gdje ispitanici nisu bili samo učenici i nastavnici, već i članovi Lokalne zajednice, nakon čega smo dobili prave prioritete, a koji odgovaraju svima u potpunosti“, rekla je Mira Kalacanović, koordinatorka „Indeksa inkluzivnosti“ u Osnovnoj školi „Jovan Dučić“.

Ona je dodala, da se neki od prioriteta odnose na samu komunikaciju, dok se drugi odnose na posebne fizičke uslove za rad i da su do sada u ovoj školi, uspiješno riješeni mnogi prioriteti.

– „U prošloj godini, prošli smo sa našim projektom kod Ministarstva prosvete i kulture RS, od kojeg smo dobili novčana sredstva, s kojima smo uspjeli ostvariti mnoge aktivnosti koje su se odnosile na naše prioritete. U okviru ovog projekta, a uz pomoć materijalnih sredstava, dodatno smo olakšali naš rad, nakon čega smo u okviru primjene implementacije Indeksa, već djelovali u drugim sferama i na neke druge projekte, za koje se nadam da će biti uspiješno realizovani, a sve u cilju da se obezbijede što bolja sredstav za rad svih, a prije svega djece. Metodom Inkluzije, naša škola je do sada ostvarila mnoge projekte, a tek nam predstoji da ostvarimo naš cilj na ovom putu“, naglasila je Kalacanovićeva.

Koordinatorka Darinka Gavran, predložila je članovima razvojnog tima, da se ubuduće posvete djeci i organizaciji kulturnih manifestacija u kojima će djeca biti glavni akteri. Iznijet je prijedlog, da se ovakve manifestacije nazovu „Dani dječije radosti“, kojima će opština Čajniče dati najveću podršku, kako bi realizacija ovog zamišljenog projekta bila izvodiva i realno moguća. Da bi se uspiješno sprovodili prioritetni ciljevi ove radne grupe, neophodno je da u „Indeks inkluzivnosti“ u velikoj mjeri bude uključena Opština, što je ujedno bio i krajnji zaključak, koji je proizašao sa ovog sastanka u Čajniču.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Miroslava Perendija

Rodjena je u Čajniču, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet Političkih nauka završila je u Banja Luci, gdje je stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar – dopisnik za dnevne novine Dan RS i Radio Foča. Urednik je mjesečnog izdanja Biltena – „Mi volimo Čajniče“.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Miroslava Perendija

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,