Poplave ponovo prijete

25.02.2013.
Poplava u Foči

Decembar 2010.

FOČA – Obilne padavine ovih dana su prouzrokovale poplave u nekim dijelovima RS. Vodostaji rijeka su visoki, a meteorolozi i za naredne dane prognoziraju padavine, što povećava rizik od poplava. Šef proizvodnje u HE Višegrad, Vukota Jojić uvjerava da nema opasnosti u gornjem toku Drine.

– Zbog velikih padavina i visokih temperatura vazduha za ovo doba godine, juče je došlo do naglog povećanja dotoka na svim rijekama, pogotovo na Drini. Tokom noći, došlo je do smirivanja situacije na slivu. Prema informacijama koje imamo, dotoci su prestali rasti, a evo vidimo i da počinje polako da opada dotok. Mislim da je najgore iza nas. Meteorolozi ne najavljuju veće padavine. Biće ih, ali ne toliko da bi mogle mnogo uticati na dotoke. Takođe, najavljeno je zahlađenje koje će popraviti situaciju. Mislim da je maksimum dotoka postignut jutros, tako da nema opasnoti od poplava. Akumulacija hidroelektrane na Pivi ima dosta rezerve i oni će raditi sa minimalnom snagom da ne bi pogoršali situaciju na slivu – kaže Jojić.

Prije dvije godine, Foču su, ali i opštine nizvodno od nje, zadesile velike poplave kada se, usljed brzog otapanja snijega i velikih padavina, napunila akumulacija na Pivi. Poplavni talas iz Pivskog jezera je potopio fočansko naselje Donje Polje pričinivši višemilionske štete. Poučeni tim iskustvom, nadležni u hidroelektranama na Pivi i Drini ne bi smjeli dozvoliti da se nešto slično dogodi. Pogotovo što je ljudski faktor, tačnije loša procjena rasta nivoa akumulacije, tada bio presudan.