Poskupio odvoz smeća

foca24.info - 14. februara 2013. 058.ba

Odvoz smeća

FOČA – Preduzeće Komunalac povećalo je cijenu usluge odvoza smeća sa 4,9 na 6,8 maraka po domaćinstvu mjesečno. Kako je potvrdio direktor Komunalca Miloš Lazović, saglasnost za povećanje cijene dao je načelnik opštine Radisav Mašić. U Komunalcu poskupljenje obrazlažu teškom finansijskom situacijom i činjenicom da je ta usluga u Foči daleko najjeftinija, pa čak i sada, kada je povećana, manja je za 20 do 40 odsto u odnosu na opštine u okruženju.

– Cijena od 4,9 maraka je bila od prije osam godina, kada je gorivo koštalo 1,4 marke. U Rogatici se odvoz smeća plaća 10 maraka po domaćinstvu, u Trebinju 9 maraka, u Gacku 8,5, a da ne pominjem Prijedor i Banjaluku gdje je ta usluga još skuplja – kaže Lazović. On je istakao da dugovanja fizičkih i pravnih lica u Foči za odvoz smeća iznose 385 665 maraka. Fizička lica duguju 155 372 KM, a pravna 230 293 marke.

– Od 3100 domaćinstava, koliko ih je u Foči, njih 966 ima dug veći od 50 maraka. Neki nisu plaćali smeće po tri godine. Znamo da je situacija teška, ali pozivamo dužnike da izmire što mogu. Od pravnih lica, najveći dug ima Opština, 90 hiljada, a veliki dužnici su i Bolnica, KPZ i veće privatne firme – rekao je Lazović. Pored slabe naplativosti, veliki problemi u održavanju čistoće grada su zastarjela mehanizacija i neriješeno pitanje deponije.

– Kamion za odvoz smeća star je 26 godina i često se kvari, pogrebni mercedes star je 33, a pogrebna lada 26 godina, tako da planiramo uz pomoć opštine obnovu voznog parka – istakao je Lazović. Zakonski rok za izgradnju regionalnih deponija u RS istekao je u decembru prošle godine, a zbog preskupog projekta, neizvjesno je da li će se graditi regionalna deponija za područje Stare Hercegovine.

Postojećoj opštinskoj deponiji rok je istekao još prije šest godina, pa će se taj problem, prema Lazovićevim riječima, morati rješavati u saradnji sa resornim ministarstvom i opštinom.

– S obzirom da zakon ne podrazumijeva opštinske, već samo regionalne deponije, tražićemo privremeno rješenje. Trenutno smo u fazi iznalaženja potencijalnih lokacija za novu deponiju. Postojeća deponija može trajati još pola godine i u tom periodu moramo naći rješenje- rekao je Lazović. Najavio je i uređenje gradske pijace, izgradnju mrtvačnice, te podizanje staklenika za proizvodnju cvijeća.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,