Pretrpanost nastavnog plana i programa

SRNA - 11. februara 2013. 058.ba

Učenici

INFO – Analiza nastavnog plana i programa za osnovnu školu Republici Srpskoj pokazala je da postoji izvjesno opterećenje nastavnim sadržajem, a da je kvalitet ishoda učenja na najnižem nivou.

Prema analizi koja je u Republici Srpskoj rađena prvi put, od učenika u osnovnom obrazovanju zahtijeva se prosta reprodukcija, najniži nivo razumijevanja, a veoma malo se podstiče kritičko razmišljanje.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da analiza predstavlja prvi korak i polaznu osnovu na putu dorade nastavnog plana i programa u osnovnom obrazovanju.

„Prema preporukama iz analize potrudićemo se da stvorimo osnovno obrazovanje u Republici Srpskoj po mjeri Srpske, a za vijek u kojem živimo“, rekao je Kasipović novinarima u Banjaluci nakon predstavljanja analize nastavnog plana i programa za osnovnu školu.

On je dodao da će urađena analiza biti dostupna javnosti kako bi se izbjegle nedoumice i paušalne ocjene kvaliteta sadašnjih nastavnih planova i programa.

Vođa grupe koja je radila analizu nastavnog plana i programa za osnovnu školu Ivana Zečević rekla je da analiza nije pokazala da u narednom periodu treba ukidati određene nastavne jedinice već da je potrebno raditi na kvalitetivnoj reviziji kako bi se utvrdilo koje nastavne jedinice treba da dominiraju.

„Od djece ne treba tražiti prosto pamćenje i razumijevanje sadržaja koje podrazumjeva prepričavanje, nego da se naša djeca osposobljavaju da traže sličnosti i razlike, da pretpostavljaju, jednostavno da daju svoje mišljenje o određenim pojavama“, navela je Zečevićeva.

Ministartsvo prosvjete i kulture Republike Srpske angažovalo je u aprilu prošle godine tim profesora sa Univerziteta u Banjaluci da uradi analizu nastavnog plana i programa za osnovnu školu.

Projekat je finansijski podržala organizacija Sačuvajmo djecu /Save the children/. Tim profesora radio je godinu dana, a kao rezultat njihovog rada nastao je obiman dokument koji sadrži analizu nastavnog plana i programa i preporuke za njegovo unapređenje.

Današnjoj prezentaciji analize nastavnog plana i programa za osnovnu školu u Republici Srpskoj prisustvovalo je više od 200 prosvjetnih i naučnih radnika iz cijele Srpske.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,