Projekti za voćare i proizvođače mlijeka u Rogatici

Zoran Janković - 01. februara 2013. 058.ba

Projekti za voćare i proizvođače mlijeka u Rogatici

ROGATICA – Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac sa saradnicima juče, 30.01. u Rogatici, održao je radni sastanaka sa predstavnikom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata (IFAD) Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Draganom Vučkovićem i predstavnikom Savjetodavne službe Područne jedinice Sokolac Markom Govedaricom.

Domaćini su im predstavili dva projekta iz oblasti poljoprivrede osmišljena tako da se pomogne razvoj ekonomski održivih gazdinstava na području Rogatice.

Projekat podizanja novih zasada ima za cilj razvoj voćarstva na području opštine kroz edukaciju i obezbjeđenje kvalitetnog sadnog materijala. Finasijski je vrijedan 28.000 KM, a predviđen je za 20 korisnika koji bi izvršili sadnju po 200 sadnica voća na vlastitim imanjima. Pored posjedovanja adekvatne parcele na korisnicima bi bili troškovi analize zemljišta i razmjeravanje i sadnje voća. Projekat bi se finasirao po modelu 20% opština, 10% krajnji korisnik, dok bi se za preostalih 70% tražila donatorska sredstva.

Projekat iz oblasti stočarstva vrijedan je 60 hiljada maraka, a rađen je sa ciljem unapređenja pasminskog sastava u stočarstvu i unapređenja mliječnosti grla. Namijenjen je korisnicima koji već imaju 1-3 grla, a imaju uslove za držanje dodatnih. Finasiranje je planiranu tako da se kroz projekat obezbijedi 50% (IFAD i opština Rogatica) potrebnih sredstava dok bi preostalih 50% obezbjeđivali krajnji korisnici. U cilju povećanja broja krajnjih korisnika i održivosti projekta oni nemaju pravo da ovako nabavljena grla otuđe u roku od 3 godine, a obavezni su i da prvo tele daju drugim poljoprivrednim proizvođačima.

Gosti su izrazili zadovoljstvo činjenicom da opština Rogatica već ima pripremljene projekte, te ponudili stručnu pomoć pri njihovoj realizaciji, a posebno u dijelu pronalaska donatora za zatvaranje finansijke konstrukcije. Posebno su pohvalili opravdanost projekata jer Rogatica sada već ima dobro uređen otkup mlijeka pa je plasman siguran, a mljekara isplaćuje proizvođače od drugog do petog u mjesecu, redovno, mjesec za mjesec. Za voćarstvo postoje prirodne predispozicije ali ne i prerađivački kapaciteti, te bi to mogao biti neki od narednih projekata usmjeren na razvoj poljoprivrede na području opštine Rogatica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,