Razgovori o saradnji sa „Savom“ iz Bijeljine

Zoran Janković - 04. februara 2013. 058.ba

Saradnja Rogatice sa Savom iz Bijeljine

ROGATICA – Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac i v.d. načelnika za privredu i društvene djelatnosti Darko Novaković u petak, 01.02.2013. godine u Bijeljini, održali su radni sastanak sa rukovodstvom Fabrike za preradu voća i povrća „Sava“ Bijeljina.

Rogatičku delegaciju zanimale su mogućnosti „Save“ da otkupi poljoprivredne proizvode sa područja opštine Rogatica.

Rukovodstvo „Save“ goste je upoznalo sa činjenicom da ova fabrika može da otkupi sve poljoprivredne proizvode rogatičkih povrtlara i voćara iz svog preradnog spektra, kao i to da imaju izraženu potrebu za velikim količinama pasulja, mrkve i luka, za čiju proizvodnju je pogodno rogatičko podneblje. Posebno fizičke karakteristike zemljišta.

Potrebe prerađivača su takve da se mora raditi o industrijskoj proizvodnji, odnosno o velikim količinama koje bi mogle da „pokriju“ troškove nastale udaljenošću proizvođača od preradnih kapaciteta. „Sava“ ima potrebe i za cveklom, orasima, dunjom, šljivom, jabukom, bamijama, te mnogim drugim proizvodima sa čijim prerađevinama izlazi na evropsko tržište, ali nije u prilici da posluje sa fizičkim licima nego samo sa velikim proizvođačima ili asocijacijama proizvođača tipa zemljoradničkih zadruga. Takođe „Sava“ od proizvođača traži da se unaprijed ugovorno obavežu na količinu koju će ispručiti, te podrazumijeva obaveznu isporuku ugovorenih količina.

Predstavnici opštine će sa rogatičkim poljoprivrednicima i poljoprivrednim stručnjacima da analiziraju mogućnosti proizvodnje voća i povrća koje bi bilo plasirano bijeljinskom prerađivaču.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,