Slatki izvještaj sa „Slatkog dana“

Zoran Janković - 14. februara 2013. 058.ba

Slatki dan u Rogatici

ROGATICA – Danas je, sa početkom u 10 časova, u Javnoj ustanovi Srednjoškolski centar „27. januar“ Rogatica održana manifestacija pod nazivom „Slatki dan“. Osam učenika pod nadzorom profesorice ekonomske grupe predmeta Žakline Novaković pekli su palačinke u školskoj kuhinji i ozbiljnim riječnikom rečeno „plasirali su ih na tržište“. Ustvari prodavali su ih svojim drugarima. Posao je tako dobro išao da su čak tri puta morali u nabavku materijala. Ozbiljnije rečeno cio projekat tri puta je premašio očekivane rezultate.

Jer radi se o jednoj vrsti treninga učenika u realnim uslovima poslovanja, ili kako je to danas moderno reći o – projektu.

„Biznis inovacioni program“ (BIP) započet je 2006. godine uz podršku norveške vlade sa namjerom da se razviju osnove preduzetništva kod učenika svih završnih razreda srednje škole i omladina motiviše za pokretanje sopstvenog biznisa.

Slatki dan u Rogatici

U današnjem poslovnom poduhvatu rogatički srednjoškolci koristili su novčana sredstva BIP programa, skromno su ih finansijski pomogli opština Rogatica, d.o.o „Power“ i šumsko gazdinstvo, zatim d.o.o. „Vizion“ sa 150 palačinaka i studio „Sigma“ besplatnom izradom promotivnog materijala. Sredstva iz BIP programa su takozvani „rizik-kapital“ odnosno takva da su korisnici obavezni nakon poslovnog poduhvata da ih vrate onom od koga su ih i uzeli, da bi se njima mogao realizovati neki naredni projekat. Zarada ostaje njima. Sve kao u pravom biznisu. Samo sve na mini-nivou. I uz slatkiše.

Autor ovog izvještaja proizvode je degustirao na štetu zarade biznismena-srednjoškolaca. Ono što vam možemo (reportažno) prenijeti jeste to da su palačinci bili zaista ukusni, ali i da su mladi preduzetnici, budući biznismeni, i njihovi mentori bili veoma ljubazni i uslužni. Odnosno da su dobro savladali lekciju iz odnosa s javnošću: jasno im je da je medijska podrška veoma važna za njihov biznis.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: