Stručno predavanje iz oblasti poljoprivrede

Zoran Janković - 27. februara 2013. 058.ba

Predavanje iz poljoprivrede u Rogatici

ROGATICA – Danas je, sa početkom u 12.00 časova, u Sali SO Rogatica, održano stručno predavanje iz oblasti poljoprivrede. Predavanje je organizovala Opština Rogatica u saradnji sa Lokalnom akcionom grupom „Devetak“ i Savjetodavnom službom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U ime domaćina goste je pozdravio načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac. Zahvalio se svima na odzivu, pozdravio prisutnog kolegu načelnika Višegrada Slavišu Miškovića, a onda naglasio: „Mi u Rogatici prepoznali smo poljoprivredu kao jednu od strateških djelatnosti na kojoj ćemo zasnivati naš dalji razvoj. Zahvaljujem gostima što nam nesebično pomažu, što ne žale ni svoje vrijeme ni svoje znanje da nam pruže stručnu pomoć u unapređenju poljoprivrede“ rekao je Puhalac.

Predavanje iz poljoprivrede u Rogatici

Predavač profesor dr Novo Pržulj sa novosadskog poljoprivrednog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo naglasio je da su poljoprivreda, turizam i djelatnosti koje se na njih naslanjaju oblasti u kojima male države poput Srbije i BiH mogu parirati velikim i tehnički razvijenim zemljama. „Ako ne možemo imati prinose kakve postižu najrazvijenije poljoprivrede, možemo proizvoditi zdravu hranu za koju tržište raste iz dana u dan“ rekao je dr Pržulj. Zatim je govorio o novosadskom institutu rekavši da ove godine slavi 75 godina postojanja sa 650 zaposlenih i oko 80 doktora nauka od koji svakog dana desetak njih putuje širom svijeta.

Nakon uvodnog dijela profesor Pržulj održao je predavanje o sortimentima i gajenju strnih žita; profesor dr Mile Ivanović održao je predavanje na temu sortimenata i tehnologija gajenja kukuruza, dok je dr Dragan Milić govorio na temu stabilnosti proizvodnje stočne hrane.

Cilj današnjeg predavanje bilo je unapređenje poljoprivredne proizvodnje Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije i doprinos održivosti porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,