Ukradena mlada dočekala zlatni pir

Glas Srpske - Sreten Mitrović - 07. februara 2013. 058.ba

Stojan i Nada Nerić iz Rogatice

ROGATICA – Da ljubav može da cvjeta i poslije pola vijeka provedenih u braku pokazali su Stojan i Nada Nerić iz Rogatice kojima su njihovi najbliži organizovali veliko slavlje kako bi proslavili ovaj jubilej.

Bio je to susret više od 70 članova rodbine i prijatelja ovog bračnog para. Obasipani su cvijećem, padali su poljupci, čestitke i želje da u zdravlju dočekaju i dijamantski pir. Pjevalo se i igralo. A sve je počelo, priča Nada, sada već davne 1963. uoči Svetog Save.

– Poslije samo nešto više od mjesec od našeg prvog viđenja na igranci u gučevskom zadružnom domu moj Stojan i ja smo otvorili srca jedno drugom. Iako sam imala samo 15 i po, a Stojan 28 godina, znala sam da je on onaj pravi – ispričala je Nada.

Ipak, razlika u godinama, a pogotovo njegovo zanimanje mesar, bili su razlozi ljutnje Nadine majke.

– Bila je ogorčena i panično tražila da me vrati zet Ratko Jovičić, kod koga sam bila u gostima kad me je bez svatova i pompe Stojan odveo. Naravno, od toga nije bilo ništa, jer nisam pristajala da se ni na trenutak odvojim od Stojana – rekla je Nada.

Sa ženidbom Stojan je okončao samački život, pa se iz sela Plješevica sa suprugom preselio u iznajmljeni stan u Rogatici. Tri godine kasnije desila su im se dva značajna događaja.

– Kupili smo kuću, a Stojan je napustio posao mesara u državnom preduzeću i otisnuo se u privatne vode kad drugi o tome nisu smjeli ni da pomisle – rekla je Nada dodajući da je to bio rizičan potez, jer je Mesarsko-kobasičarska zadruga bila nadaleko poznata i imala prodajne objekte ne samo u Rogatici, nego i u Sarajevu.

– Uspjeli smo da se održimo samo zahvaljujući danonoćnom radu mog Stojana i mene, ali i djece kako su prirastala. Znali smo na poslu da provodimo i po 15 časova. Stojan je kupovao i klao stoku, a ja prodavala meso. I tako godinama – rekla je Nada.

Tek u sedmoj godini braka dobili su prvo dijete sina Slavka, a četiri godine kasnije na svijet je došao i Danko.

– Podizali smo ih uz rad i tako su oni spoznali da se samo radom može nešto postići. I, hvala Bogu, postigli su. Danas su poznati privrednici i ugledni ljudi. Sa njima se ponosimo, jer su slika i prilika oca i majke – priča Nada.

Stojana nismo mogli „natjerati“ na razgovor. Kaže da se slaže sa svim što priča njegova supruga, a u šali dodaje da je znao da im se sprema fešta uzeo bi uputnicu i otišao u fočansku bolnicu.

Ali, zato Nada ne bježi od priče. Kaže da je njihov brak bio i ostao produkt ljubavi, međusobnog povjerenja, dogovora i sloge. Kruna takvog života su djeca, snahe i petoro unučadi. Oni su im priredili i posebno iznenađenje. Baki su kupili zlatni prsten, a djedu skupocjeni sat.

Uzorna porodica

– Cijela naša porodica koju čini 11 članova živi pod jednim krovom. I pored toga što svako ima svoj stambeni dio svakog dana smo zajedno. Mi to zovemo našom srećom i zbog toga smo ponosni na njih. Poželjela bih da takve budu sve porodice, jer od toga nema većeg bogatstva – rekla je Nada.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: