Zbog brane potapaju škole i kuće

28.02.2013.

Sjednica u Rudom

RUDO – Ove godine počinje izgradnja Hidroelektrane “Mrsovo”, prve na Limu u Srpskoj.

Samo dva kilometra iznad sadašnjeg Limsko-drinskog jezera HE “Višegrad”, ili 21 kilometar uzvodno od ušća Lima u Drinu, uskoro će početi izgradnja HE “Mrsovo”, prve na Limu u RS. Novo jezero će tok Lima sada zaustaviti u dužini od devet kilometara, sa nultom tačkom ispod kapija ulaza u Rudo. Ovo će jezero potopiti sedam kuća ispod Horfice, u Polimlju, te zgradu škole i jedan poslovni objekat u Mrsovu, žičani most i nekoliko lokacija groblja u Starom Rudom i Polimlju.

– Bila bi i veća potapanja, ali se odstupilo od kote 358 na 355 metara, kako ne bi zahvatili i deo obale opštine Priboj u selu Sjeverin, koje počinje odmah ispod mosta u ulazu u Rudo. Na udaru jezera, što direktno, što indirektno, naći će se 580 hektara zemljišta, a vode jezera će doći do samog ruba sadašnjeg regionalnog puta, kojim se sa Drine ide kroz Rudo u Priboj, ka Zlatiboru i Crnoj Gori – rekle su na javnoj tribini u Rudom Slobodanka Novaković i Jadranka Ivetić, zaposlene u projektantskoj kući “Projekat” iz Banjaluke.

Buduća HE “Mrsovo”, jedina limska HE u Republici Srpskoj, biće u kruni brane dugačka 192 metra i visoka 21, sa akumulacijom jezera od 10 miliona kubika. I što je zanimljivo, u Rudom su i vlast i narod za izgradnju HE “Mrsovo”, držeći se valjda one bolje išta nego ništa, verujući da će u naredne tri graditeljske godine biti kakvog-takvog razvoja u Rudom, u kojem već 20 godina ne radi nijedna, od bivše tri fabrike. U Rudom nema radnika u “plavom mantilu”, a živi se od penzija i plata budžetskih korisnika u lokalnoj upravi, školstvu, zdravstvu, policiji, kulturi, informisanju i sportu.

Radovi na HE “Mrsovo”, čiji će vlasnik biti Rašid Serdarov, aktuelni graditelj TE “Ugljevik-3”, počeće ove godine, a koštaće oko sto miliona evra.