Zbog brane potapaju škole i kuće

Novosti.rs - 28. februara 2013. 058.ba

Sjednica u Rudom

RUDO – Ove godine počinje izgradnja Hidroelektrane „Mrsovo“, prve na Limu u Srpskoj.

Samo dva kilometra iznad sadašnjeg Limsko-drinskog jezera HE „Višegrad“, ili 21 kilometar uzvodno od ušća Lima u Drinu, uskoro će početi izgradnja HE „Mrsovo“, prve na Limu u RS. Novo jezero će tok Lima sada zaustaviti u dužini od devet kilometara, sa nultom tačkom ispod kapija ulaza u Rudo. Ovo će jezero potopiti sedam kuća ispod Horfice, u Polimlju, te zgradu škole i jedan poslovni objekat u Mrsovu, žičani most i nekoliko lokacija groblja u Starom Rudom i Polimlju.

– Bila bi i veća potapanja, ali se odstupilo od kote 358 na 355 metara, kako ne bi zahvatili i deo obale opštine Priboj u selu Sjeverin, koje počinje odmah ispod mosta u ulazu u Rudo. Na udaru jezera, što direktno, što indirektno, naći će se 580 hektara zemljišta, a vode jezera će doći do samog ruba sadašnjeg regionalnog puta, kojim se sa Drine ide kroz Rudo u Priboj, ka Zlatiboru i Crnoj Gori – rekle su na javnoj tribini u Rudom Slobodanka Novaković i Jadranka Ivetić, zaposlene u projektantskoj kući „Projekat“ iz Banjaluke.

Buduća HE „Mrsovo“, jedina limska HE u Republici Srpskoj, biće u kruni brane dugačka 192 metra i visoka 21, sa akumulacijom jezera od 10 miliona kubika. I što je zanimljivo, u Rudom su i vlast i narod za izgradnju HE „Mrsovo“, držeći se valjda one bolje išta nego ništa, verujući da će u naredne tri graditeljske godine biti kakvog-takvog razvoja u Rudom, u kojem već 20 godina ne radi nijedna, od bivše tri fabrike. U Rudom nema radnika u „plavom mantilu“, a živi se od penzija i plata budžetskih korisnika u lokalnoj upravi, školstvu, zdravstvu, policiji, kulturi, informisanju i sportu.

Radovi na HE „Mrsovo“, čiji će vlasnik biti Rašid Serdarov, aktuelni graditelj TE „Ugljevik-3“, počeće ove godine, a koštaće oko sto miliona evra.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,