Ambasador Kraljevine Holandije zadovoljan posjetom Rogatici

27.03.2013.

Ambasador Holandije u Rogatici

ROGATICA – Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Jurriaan Kraak danas, 27.03.2013. godine, posjetio je opštinu Rogatica, gdje je obišao objekte za skladištenje krompira čiju je izgradnju finansirala Vlada Holandije. Objekti su danas na raspolaganju Udruženju poljoprivrednih proizvođača „Solanum-produkt“ u svakodnevnoj su upotrebi i u potpunosti služe svojoj namjeni.

Delegaciju predvođenu ambasadorom Kraak-om primio je načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac sa saradnicima, dok su rogatički gosti danas bili još i Ismar Ćeremida vođa projekta UNDP „Lanci vrijednosti za zapošljavanje“, Radenko Radović direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja u BiH i njegova savjetnica Snežana Akulović te Romke Wustman stručnjak za proizvodnju krompira Univerzitetsko-istraživačkog centra Wageningen.

Načelnik Puhalac izrazio je zadovoljstvo samom činjenicom da je Ambasador Kraak posjetio Rogaticu i naglasio: „Izuzetno se radujem što sam od njegove ekselencije čuo da su zadovoljni načinom na koji su utrošena sredstva njihove Vlade, kao i najavu nastavka saradnje na unapređenju poljoprivredne proizvodnje u Rogatici, jer je to upravo oblast privređivanja koja predstavlja strateško opredjeljenje administracije na čijem sam čelu. Takođe, naša lokalna zajednica spremna je da uklanja barijere bilo koje vrste iz njene nadležnosti, sa ciljem da preduzetni ljudi ovdje prepoznaju atmosferu koja im omogućuje sigurno ulaganje i uspješne poslove poduhvate“ rekao je Puhalac.

Ambasador Holandije u Rogatici

„Vidio sam ovdje predane i sposobne ljude koji rade odličan posao na unapređenju proizvodnje krompira u Rogatici i njenoj okolini. Skromna pomoć Vlade Holandije ovdje je dovela do izuzetnih rezultata. I opštinske vlasti i proizvođači nisu propustili da iskoriste tu šansu, čime su sami sebi omogućili da im se otvore i neke nove mogućnosti u budućnosti. Spremni smo, takođe, da povezujemo privrednike iz Holandije sa ovdašnjim privrednicima i iz drugih grana privređivanja“ naglasio je ambasador Kraak u izjavi za medije.

Projekat UNDP-ja „Lanci vrijednosti zapošljavanja“ koji ova organizacija realizuje zajedno sa holandskom Vladom već duže vrijeme prisutan je u opštini Rogatica. „Trudimo se da organizujemo široku bazu udruženih proizvođača. Ovo nam je jako bitno zato što je to način da se ukrupni proizvodnja i obezbjedi izlazak na evropsko tržište. Današnji seminar jako nam je bitan jer doprinosi tome da ova poruka bude jasno prenesena proizvođačima. Takođe, nezaobilazna je uloga valsti u tom poslu jer kvalitetnim zakonskim rješenjima mogu doprinijeti lakšem poslovanju, i ja se nadam da će vrlo brzo naš krompir moći da se nađe na tržištu zemalja Evropske Unije“ rekao je menadžer ovog projekta Ismar Ćeremida.

Domaćin visokoj delagiciji na terenu bio je direktor „Solanum-produkt“-a Novo Motika koji ih je upoznao sa trenutnim stanjem u oblasti proizvodnje krompira na boričkom platou i predstavio im svoje viđenje daljeg razvoja i perspektiva.

Sastavni dio današnje posjete bio je i seminar gdje je, okupljenim poljoprivrednicima, proizvođačima krompira, Radenko Radović održao predavanje na temu „Zahtjevi za izvoz krompira u zemlje EU“, Snežana Akulović govorila je o trendovima upravljanja krompirom poslije berbe, dok je Romke Wustman sa Univerziteta Wageningen predstavio istraživanja na razvoju proizvodnje krompira u ovom univerzitetsko-istraživačkom centru.

Zoran Janković