Beskamatni krediti za poljoprivrednike sa područja Gornjeg Podrinja

foca24.info - 05. marta 2013. 058.ba

Maline

INFO – Švajcarska organizacija Karitas obezbijedila je beskamatne kredite za poljoprivrednike sa područja Gornjeg Podrinja (Foča, Foča-Ustikolina, Novo Goražde, Rogatica, Čajniče, Višegrad, Goražde) za podizanje zasada maline i kupine.

Krediti će biti plasirani preko firme Herbos nature DOO iz Ilidže do kraja ovog mjeseca. Maksimalan iznos kredita po jednom poljoprivredniku je 4000 maraka, kamatna stopa je nula posto, grejs period otplate kredita je maksimalno 16 mjeseci. Kredit se otplaćuje kroz robu, i to 30 posto druge godine, 40 posto treće i 30 posto četvrte godine, preračunavanjem vrijednosti rate kredita u vrijednost predatih količina voća kreditoru u skladu sa Ugovorom.

Obezbijeđen je i zagarantovan otkup svih proizvedenih količina voća. Cijena podizanja zasada maline je 2000 maraka po dunumu, a kupine 1300 maraka.

Minimalna površina koja se kreditira je jedan dunum. U cijenu je uračunata analiza uzoraka zemljišta, sadnice maline, odnosno kupine, sistem za navodnjavanje kap po kap, žica i zatezači za naslon, prskalica i sredstva za zaštitu za jednu godinu, đubriva za jednu godinu i savjetodavne usluge Udruženja voćara Drina iz Goražda.

Stručnjaci ovog Udruženja proizvođačima će pružiti pomoć u oblasti pripreme zemljišta i sadnje malina i kupina, primjene agrotehničkih mjera obrade rednog i međurednog prostora, primjene đubriva, navodnjavanja, zaštite od bolesti i štetočina, primjene pomotehničkih mjera u zasadima, berbe, skladištenja i čuvanja gotovih proizvoda. Više informacija može se dobiti u kancelariji Karitasa i Udruženja Drina u Goraždu, u Ulici Seada Sofovića 10, ili na telefone 038 22 23 24 i 038 240 580.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,