Drina još ne prijeti

14.03.2013.

HE na Drini

VIŠEGRAD – Tehnički direktor Hidroelektrane “Višegrad” Milutin Baranac potvrdio je danas da još nema opasnosti od velike poplave rijeke Drine i da se oko 18.00 časova očekuje dotok vode na ovaj objekat od 1.160 metara kubnih u sekundi.

“Dotok i protok vode kroz pregradnu branu je isti, a najveći će biti sutra uveče kada će iznositi 1.360 metara kubnih u sekundi“, rekao je Baranac.

On je naglasio da Hidroelektrana na Pivi trenutno ne radi i na njoj nema protoka, a ukoliko proradi količina vode na brani HE “Višegrad” će se povećati za još 200 metara kubnih u sekundi.

Baranac kaže da je prije deset dana protok i dotok vode na višegradskoj hidrocentrali bio isti i nije nizvodno načinjena nikakva šteta.

Prema specijalnom sistemu koji je preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ iz Višegrada nedavno izgradilo, prognoza je da će od sutra, ukoliko HE “Piva” ne proradi, dotok vode biti u opadanju. Prognoze se daju za šest dana unaprijed.

U vrijeme velike poplava u decembru 2010. godine protok vode na višegradskoj hidroelektrani bio je oko 4.000 metara kubnih u sekundi.

Opštinski štab Civilne zaštite Višegrad upozorio je vlasnike čamaca i ostalih plovila i objekata nizvodno od brane da budu pripravni u slučaju većeg vodostaja Drine.