Komisija za Drinu održala sastanak na Zaltiboru

21.03.2013.

Zlatibor

FOČA – Na Zlatiboru je 20. marta održan sastanak Komisije za rijeku Drinu kome su prisustvovali predstavnici 28 opština u slivu rijeke Drine, iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH. Razgovarano je o saradnji pograničnih opština i zajedničkom učešću u projektima od opšteg interesa.

U proteklih deset godina, koliko Komisija za rijeku Drinu postoji, realizovano je 25 projekata u isto toliko opština, čija je vrijednost milion evra. U narednih pet godina najavljeni su novi projekti za koje će se, na godišnjem nivou, izdvajati po milion evra. Komisija za rijeku Drinu djeluje u okviru Republičkog centra za životnu sredinu sa sjedištem u Sent Andreji u Mađarskoj. Osnovni zadaci REC-a su promocija i podsticanje saradnje između nevladinih organizacija, vladinih institucija, biznis sektora i drugih partnera u oblasti zaštite životne sredine.

Opštinu Foča na ovom sastanku predstavljao je Načelnik opštine Radisav Mašić. Na sastanku koji je planiran za polovinu jula, razgovaraće se o institucionalizaciji Komisije, tako da će sjednica biti i izborna.