Krsmanović kršio statut opštine

Glas Srpske - Radmila Đević - 13. marta 2013. 058.ba

Zdravko Krsmanović

FOČA – Pristupanje opštine Foča Udruženju “Euroregije Drina” nije obavljeno u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i prilikom odlučivanja o udruživanju došlo je prekoračenja nadležnosti tadašnjeg načelnika opštine Foča Zdravka Krsmanović, jer je o ovome mogla odlučivati samo SO.

Ovo je zaključak SO Foča koji su odbornici usvojili razmatrajući članstvo opštine Foča u Udruženje “Euroregija Drina” koju pored Foče čini još šesnaest opština “uz Drinu” iz četiri države: Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

U mandatu bivšeg načelnika Zdravka Krsmanovića SO Foča nikada nije odlučivala niti razmatrala pitanje o njenom udruživanju u “Euroregiju Drina”, već ih je o tome na jednom od redovnih zasjedanja informisao sam Krsmanović.

– Pristupanje u “Euroregiju Drina” je urađeno bez odluke SO Foča. Još prošle godine tadašnji načelnik Krsmanović informisao je Skupštinu da je osnovano to udruženje i da je on njegov predsjednik. Iz statuta ovog udruženja mi smo shvatili da je došlo do kršenja statuta opštine Foča i svih akata koji regulišu princip udruživanja opština u bilo koje udruženje. Sve opštine koje nemaju odluku skupštine o udruživanju u “Euroregiju Drina” imaju status posmatrača, bez prava odlučivanja, a to je i slučaj sa Fočom – rekao je predsjednik SO Foča Radojica Mlađenović.

Mlađenović kaže da Foča želi da ostane u “Euroregiji”, ali da ima svog legalnog predstavnika.

– Mi želimo da ostanemo članovi ovog udruženja, ali pošto načelnik Foče nije više Zdravko Krsmanović, tražimo da naše interese zastupaju zakoniti predstavnici opštine, odnosno aktuelni načelnik ili neki predstavnik kojeg on ovlasti. Sve te zaključke smo usvojili, a o tome smo obavijestili sve članice “Euroregije Drina” sa prijedlogom za održavanje Skupštine udruženja – rekao je Mlađenović.

Predstavnici SO Foča tvrde da i nakon što je došlo do smjene izvršne vlasti u Foči, Zdravko Krsmanović je nastavio sa kršenjem statuta opštine.

Krsmanović kaže da u pristupanju Foče “Euroregiji Drina” nema ništa nelegalno.

– Opštinu Foču predstavlja načelnik i on je taj koji donosi odluku ako je nešto u interesu opštine. Nije bilo potrebe da SO Foča o tome donosi odluku. Nisam ništa nelegalno uradio, sve je bilo u interesu opštine i neka se i oni bore za njene interese, a ne da im Zdravko Krsmanović bude vrsta političke fobije – rekao je Krsmanović.

Odbornici SO Foča saglasni su da Foča ostane u “Euroregiji Drina”, ali traže da im informacije o radu udruženja budu dostupne.

Osnivačka skupština “Euroregija Drina” održana je 27. februara prošle godine u etno-selu “Stanišić”, a za prvog predsjednika u iduće dvije godine izabran je Zdravko Krsmanović. Tada je odlučeno da će sjedište “Euroregije” u iduće dvije godine biti u Foči, jer po statutu predsjednik se bira na mandat od dvije godine i sjedište regije je u mjestu predsjednika.

Statut “Euroregije”

Prema Statutu “Euroregije Drina” redovna članica ove asocijacije može biti svaka jedinica teritorijalne samouprave u slivu rijeke Drine, koja usvaja akt s kojim pristupa pomenutoj organizaciji. Počasna članica posmatrač može biti svaka jedinica teritorijalne samouprave koja nije donijela akt o pristupanju “Euroregiji Drina”. Posmatrači i pomoćne institucije nemaju status članice i mogu učestvovati u radu Skupštine bez prava glasa.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,