Majčinska ljubav jača od bolesti

Glas Srpske - Sreten Mitrović - 19. marta 2013. 058.ba

Kristina Delić iz Rogatice

ROGATICA – Predstavnice Udruženja žena “Rogatica” uručile su plaketu sugrađanki Kristini Delić, “majci hrabrosti”, za podvig života, nesebičnu požrtvovanost, dobrotu, ljubav i nadu za ozdravljanje njenih sinova.

Članice udruženja Milada Sokolović i Božana Nedić naglasile su da je to gest podrške Kristini, koja nosi breme svakodnevne borbe zbog cerebralne dječije paralize od koje su oboljeli njeni sinovi Aleksandar i Njegoš.

– Još dok su bili u bešikama, sinove je napala opaka bolest. Sva nastojanja ljekara u Sarajevu i Beogradu, banjskim i drugim lječilištima, bila su bezuspješna i oni su ostali vezani za postelju i nijemi – priča Kristina.

Već sa prvim znacima bolesti, kaže Kristina, pomirila se sa sudbinom i odlučila da brine o sinovima.

– Odvojiti se od sinova bio bi kraj i za njih i za mene. S tim se nisam mogla pomiriti i evo već 37 godina sam uz mog Acu i više od 35 uz Njegoša – ispričala je Kristina.

Iako je brinula o dvoje teško oboljele djece, Kristina je radila i ima 20 godina staža. Poslije rata nije mogla nastaviti da radi. Za penziju, kažu, još nema uslove. Njen radni dan traje oko 20 časova. Spava, ali i to sa prekidima, najviše četiri časa zbog bdijenja nad bolesnim sinovima.

– Muž nije uvijek kod kuće pa ponekad sama do kupatila nosim moga Njegoša, koji je težak više od 100 kilograma – priča Kristina koju su njene sugrađanke nazvale rogatička “majka hrabrosti”. I njoj je već 61 godina, gubi snagu i trebaće joj neko da pomogne oko sinova.

– Najviše bi mi značilo kada bi neko jači mogao da mi pritekne u pomoć. Iako odnedavno živimo od jedne skromne penzije, nismo socijalni slučaj. Teret ovoga što nas je snašlo dostojno nosimo – rekla je Kristina, dodajući da su djeca njihova najveća radost.

– Volimo ih i oni vole nas. Treba doživjeti kako se Njegoš raduje novom CD-u i posebno ako je na njemu neka nova pjesma Dragane Mirković. Obraduje se i svakom dolasku gostiju, još ako su to predstavnici Savjeta mladih, njegovoj radosti nema kraja. Aco je teži slučaj – rekla je Kristina Delić.

Humanisti

I pored svih nedaća koje Kristina nosi već gotovo četiri decenije, svi se čude kako joj zdravlje nije narušeno, posljednji put je bila kod ljekara 1988. i to na sistematskom pregledu kao radnica. Kaže da joj snagu daje to što pomaže djeci i svima kojima može.

Njen muž Nikola, koji je vrstan majstor elektrostruke, je i poznati humanitarac. Dobrovoljno je dao krv više od 50 puta.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,