Monasi protiv istraživanja nikla

SRNA - Radoje Tasić - 12. marta 2013. 058.ba

Manastir u Dobrunu

VIŠEGRAD – Bratstva višegradskih manastira uputili su pismo opštini Višegrad u kojem izražavaju mišljenje da je odobravanje istraživanja nikla na prostorima gdje se nalaze ove bogomolje opasno i nepoželjno.

Bratstva manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu, Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci i Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu pismo su uputili i opštinskim odborima SDS-a, SNSD-a, PDP-a i SRS Republike Srpske u Višegradu.

„Vjerujemo da ste upoznati kako i sam proces istraživanja uzrokuje štetne posljedice za život ljudi, životinja i biljnog svijeta i predlažemo da se zahtjevu preduzeća `Srbijanikl` ne odgovori pozitivno“, navodi se u pismu.

Monasi i monahinje podsjećaju da se hrišćansko učenje protivi nasilnom odnosu prema ljudima i cjelokupnoj prirodi.

Oni su izrazili razumijevanje za problem nezaposlenosti, ali navode da rješenje ne treba tražiti u onome što će uništiti zdravlje i živote ljudi i onih koji će ovdje živjeti u budućnosti.

Odbornici Skupštine opštine Višegrsd su na jučerašnjoj sjednici većinom glasova skupštinske većine dali saglasnost za istraživačke radove nalazišta nikla u Vardištu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,