Na silu izboren zaključak o istraživanju nikla

11.03.2013.

Predrag Maljukan

VIŠEGRAD – Aktuelna vlast u Višegradu ide u potpuno pogrešnom pravcu i danas je na silu izborila zaključak kojim se iskazuje pozitivno mišljenje za dodjelu koncesije o istraživanjima nalazišta nikla u Vardištu, rekao je Srni odbornik DNS-a u lokalnoj skupštini Predrag Maljukan.

“Oni su informaciju za koju nije trebalo da se glasa na kraju preinačili u zaključak i kao takav zaključak usvojili prostom skupštinskom većinom. Oni su, vjerovatno, dobro nagrađeni za ovo što rade”, naglasio je Maljukan, nakon što su odbornici SDS-a, PDP-a, SRS Republike Srpske i po jedan DP-a i SDA izglasali zaključak kojim se iskazuje pozitivno mišljenje za dodjelu koncesije o istraživanjima nalazišta nikla u Vardištu.

Prema njegovom mišljenju, građani uopšte ne podržavaju projekat istraživanja nikla na području opštine Višegrad, zbog čega preostaje da se građani na referendumu izjasne o ovom pitanju.

Maljukan kaže da je i on protiv toga da se dozvoli bilo kakvo istraživanje nalazišta nikla na području opštine Višegrad, jer nigdje u svijetu ne postoji apsolutno sigurna eksploatacija nikla.

“LJudi koji su nama predstavili neke sigurne eksploatacije nisu bili iskreni. Nikako nisam mogao da prihvatim njihova objašnjenja. Oni su nama pričali priču koja je njima odgovarala – da to nije štetno. Možda istraživanje samo po sebi ne bi bilo problem, ali šta ako se dokaže da tu zaista postoje neke količine nikla i kada se poslije u sve uključe organizacije koje imaju ogroman novac i kojima neće biti problem da to provedu u djelo, a da mi građani Višegrada dobijemo zagađenu površinu?”, upitao je Maljukan.

Maljukan je zaključio da se sve ovo ne uklapa u projekciju turizma opštine Višegrad, s obzirom na to da se na području opštine gradi Andrićgrad, a da oko Višegrada ima dosta turističkih atrakcija kao što su Mećavnik, Zlatibor…

Na sjednici Skupštine opštine Višegrad danas je izglasan zaključak kojim se iskazuje pozitivno mišljenje za dodjelu koncesije o istraživanjima nalazišta nikla u Vardištu, a protiv kojeg su bili odbornici SNSD-a i DNS-a i jedan iz SDA.

Odbornici koji su bili protiv davanja saglasnosti na istraživanja nalazišta nikla u Vardištu tražili su da se ova tačka skine sa dnevnog reda jer, kako je rečeno, javna rasprava o njoj nije održana.

Nezadovoljni građani prekinuli su danas prije podne javnu raspravu o istraživanjima nalazišta niklonosnih ruda u Vardištu na području opštine Višegrad, smatrajući da bi to bilo bilo štetno po zdravlje stanovnika opštine.

U Vardištu je od 1947. do 1957. godine radio rudnik u kome se vadila željezna ruda za potrebe željezare u Varešu.