Nezakonito zaposlio 20 članova stranke

19.03.2013.

Zdravko Krsmanović

FOČA – Protiv bivšeg načelnika opštine Foča Zdravka Krsmanovića Stanica javne bezbjednosti Foča dostavila je juče Okružnom tužilaštvu u Trebinju izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zloupotreba službenog položaja zbog nezakonitog zapošljavanja 20 radnika u opštinske strukture, saznaje “Glas Srpske”.

Krsmanovića terete da je primio 20 radnika za čije zapošljavanje nisu bila predviđena budžetska sredstva niti su njihova radna mjesta bila predviđena pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

– On je primio radnike mimo planiranog budžetskog novca. Ova sredstva za isplatu plata zaposlenih u opštini planirana su za 103 radnika, ne za 123, koliko ih je bilo poslije prijema – rekao je izvor blizak istrazi.

Krsmanović je, kako saznajemo, plate i doprinose isplaćivao tri mjeseca iz različitih budžetskih fondova u vrijednosti od oko 35.000 maraka.

Saznajemo da je riječ o Fondu za jednokratnu pomoć socijalno ugroženima, Fondu za jednokratnu pomoć porodiljama koje nemaju zaposlene članove porodice i Fondu za podršku proizvodnom zapošljavanju.

Krsmanović je 20 radnika, kako se nezvanično tvrdi, primio po političkoj liniji, odnosno radi obezbjeđivanja glasova pred izbore. Kada je doživio poraz na lokalnim izborima, pokušao je da radnike primi u stalan radni odnos, pa im je u periodu od 1. do 15. oktobra potpisivao rješenja o zaposlenju.

– Radnicima su uručena rješenja o radnom odnosu. Inače, od njih dvadeset, 17 je bilo primljeno na neodređeno vrijeme i troje na određeno – naveo je izvor blizak istrazi.

Iako je Krsmanović, ali i radnici, koji su u decembru prošle godine otpušteni po nalogu upravnog inspektora tvrdili da su primljeni zakonito, te da su postojale izmjene i dopune pravilnika o sistematizaciji rada, utvrđeno je da te izmjene i dopune nikada nisu stupile na snagu niti su bile objavljene u skladu sa zakonom.

Uvidom u opštinsku dokumentaciju, policija je, kako saznajemo, utvrdila takođe da pravilnik nikada nije objavljen, niti je protokolisan.

– Pravilnik nije objavljen, protokolisan takođe nije, a ni podijeljena rješenja radnicima takođe nisu protokolisana, znači nisu zvanična dokumenta – rekao je izvor blizak istrazi.

Od Krsmanovića koji juče nije odgovarao na telefonske pozive nismo uspjeli da dobijemo izjavu.

Tužilaštvo

Kako “Glas Srpske” saznaje, Okružno tužilaštvo u Trebinju donijeće odluku o istrazi ovog slučaja i ukoliko nađe dovoljno osnova sumnji, podići će optužnicu protiv Krsmanovića.

Kako smo saznali, Krsmanović je pod lupom policije i zbog kreditnih zaduženja opštine u iznosu od dva miliona, za koja nije imao odluku Skupštine opštine Foča, ali i zbog radnji na izgradnji “Akva parka” u Foči.