Opera “Na Drini ćuprija”

26.03.2013.

Zakazana Opera "Na Drini ćuprija"

ANDRIĆGRAD – Opera će biti koprodukcija Andrićgrada i pozorišta “La Feniće – Verdijana” iz Venecije. Režiju potpisuje Kusturica, uz italijanski orkestar, hor i scenografiju. Premijera na leto 2014. godine.

Opera “Na Drini ćuprija” biće koprodukcija Andrićgrada i pozorišta “La Feniće – Verdijana” iz Venecije. U prisustvu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u utorak su u Banjaluci, pismo o namerama potpisali proslavljeni reditelj Emir Kusturica i direktor vencijanskog teatra Kristijan Kjaroto. Premijera muzičko-scenskog spektakla koji slavi delo Ive Andrića, zakazana je za 28. jun 2014. u pozorištu “Lukino Viskonti” u Andrićgradu.

Predsednik Dodik ocenio je da je potpisan sporazum sa jednom od najznačajnijih institucija kulture u Evropi i svetu, kao i da saradnja, koja će ovezati Andrićgrad i pozorište “La Feniće – Verdijana” iz Venecije predstavlja bitan događaj za Srpsku.

– Ovo se ne bi dogodilo da nismo krenuli u jedan važan projekat koji se zove Andrićgrad – istakao je Dodik, napomenuvši da će Andrićev institut biti otvoren u junu ove godine.

Prema njegovim rečima opera “Na Drini ćuprija” će sigurno, zahvaljujući Kusturici, vinuti u visine kulturna zbivanja u Andrićgradu i Srpskoj. Država će zato logistički podržati projekat, što konkretno znači i završetak i opremanje pozorišta u Andrićgradu. Za Kusturicu, opera po motivima Andrićevog dela, treba da predstavlja “glavni udarac kulturnog preporoda Srpske”. Reditelj je još napomenuo da će Andrićgrad operi pružiti – znanje, dok će scenografiju, filharmoniju i hor obezbediti pozorište iz Venecije. Pevači će biti domaći umetnici i umetnici iz Italije. Kusturica je rekao da će se opera finansirati uglavnom iz donatorskih sredstava. On je objasnio i da je ideja o operi potekla iz zamisli za film, čije je posebno središte, u međuvremenu, postao i sam Andrićgrad.

– Danas ovaj grad ima priliku da u istom trenutku, ili pre svetskih metropola, vidi najnovija filmska ostvarenja. Ovde ćemo uspostaviti još jednu delatnost, da bude zamena za istoriju i nevolju kroz koju je čitav region oko Drine prolazio, a to je – pevanje. Zaoriće se tenori i baritoni koji vraćaju filmsku umetnost na njen početak – a to je opera – rekao je Kusturica.

Direktor pozorišta “La Feniće – Verdijana” iz Venecije Kristijan Kjarot rekao je da potpisivanje pisma namere označava novu produkciju, novo uspostavljanje mosta na Drini, prema delu velikog nobelovca Ive Andrića.

– Veoma smo zadovoljni što možemo ponuditi svetu, kao jedno od najstarijih svetskih pozorišta, saradnju na ovom projektu koji će voditi Emir Kusturica – dodao je Kjarot.

Sastanku je prisustvovao i umetnički direktor pozorišta u Veneciji Fortunato Ortobini.