Opština Foča stipendira 215 studenata

26.03.2013.

Potpisivanje stipendija Foča

FOČA – Studenti koji se akademske 2012/2013. godine stipendiraju iz budžeta opštine Foča potpisali su sa načelnikom opštine Radisavom Mašićem ugovore o stipendiranju. Stipendije, u visini od 80 KM za prvu godinu, i 100 maraka za ostale godine, dobilo je 215 studenata sa javnih i privatnih fakulteta.

Pravo na stipendiju imali su studenti iz socijalno ugroženih porodica, studenti deficitarnih zanimanja, studenti prve godine sa odličnim uspjehom iz srednje škole, uspješni sportisti, studenti bez jednog ili oba roditelja, svi studenti koji su djeca poginulih boraca, djeca ratnih vojnih invalida od prve do četrvte kategorije, te studenti ostalih godina sa prosjekom ocjena većim od 7,5.

Načelnik Mašić je istakao da je u ovoj godini odobreno ukupno 215 stipendija za razliku od prošle, kada je ukupno odobreno 132, i to 80 stipendija i 52 studentska kredita, što je za 83 stipendije više.

Potpisivanje stipendija Foča

– „Opština Foča stipendiraće u odnosu na prošlu godinu znatno više studenata, jer znamo da su prethodnih godina pored stipendija odobravani i studentski krediti koji su ove godine ukinuti. Mislimo da, iako iznosi stipendija nisu veliki, ovo će dobro doći i studentima i roditeljima poznavajući tešku ekonomsku situaciju građana. Odobrili smo i 13 stipendija za studente koji studiraju na fakultetima za koje je Skupština opštine donijela odluku da su deficitarna u našoj opštini“ – zaključio je načelnik Mašić.

Studenti su zadovoljni odobravanjem stipendija i kako kažu, biće im to od pomoći za školovanje. Po njihovim riječima to je dodatna suma novca koju mogu iskoristiti za kupovinu knjiga, plaćanje studentskog doma ili nekih administrativnih troškova na fakultetima.

U budžetu Opštine, prvobitno je bilo planirano 100 hiljada maraka za ovu namjenu, ali će, kako je objasnio načelnik Mašić, ta sredstva biti povećana za tridesetak hiljada zbog većeg broja odobrenih stipendija. Opština će nastojati da stipendije budu redovne i da studenti svakog mjeseca imaju na svojim računima planiranu svotu novca. Isplata prvih stipendija počeće narednog mjeseca.

Potpisivanju ugovora sa studentima prisustvovali su i zamjenik načelnika opštine Radenka Srndović, predsjednik SO Radojica Mlađenović i načelnik za privredu i društvene djelatnosti opštine Foča, Igor Ćurčić, koji su su čestitali studentima i poželjeli im uspješan nastavak studija.