Oštećeni kesten opasnost za stanare i prolaznike

foca24.info - 21. marta 2013. 058.ba

Kesten u Foči

FOČA – Drvored kestenova u Donjem Polju odavno je prorijeđen, a sve su prilike da će taj trend biti nastavljen. Stanari jedne od zgrada u Svetosavskoj ulici, preko puta gradske apoteke, plaše se da bi jedan od kestenova mogao da se sruši. Stablo visine oko 15 metara se nadnijelo nad ulicu.

Stanari tvrde da je trulo i da se drži samo na kori. Stan Petrašina i Milene Vojinović nalazi se na drugoj strani ulice, tačno naspram tog stabla. Kažu da žive u strahu da će kesten pasti na njihove prozore i terasu.

– Pobjegao sam iz ove sobe i spavam u drugoj, u strahu da drvo ne padne. Obraćao sam se opštini, ali još nije riješeno. Stablu je s jedne strane odsječena dvostručica, koja je držala ravnotežu, a ovo što je ostalo je šuplje iznutra i drži se samo na kori. Kesten je najmekše drvo, ovu godinu možda može izdržati, više sigurno neće moći. Svaki put kada malo dune vjetar, mi smo u velikom strahu da će se srušiti – kaže Petrašin. Njegova supruga dodaje da je u jednom navratu nastradao automobil od komšije.

– Kesten je skroz slomljen. Veće grane su otpale, jedna je pala na automobil koji je tu bio parkiran i oštetila ga – kaže Milena Vojinović.

Nadležna opštinska komisija je prije sedam dana obavila redovni godišnji pregled drvoreda i parkova. U toj komisiji kažu da je u izvještaju, koji će biti proslijeđen načelniku opštine, za uklanjanje predložen, pored ostalog, i kesten u Donjem Polju. Na stablu su uočeni znakovi truljenja i predloženo je da se ukloni sa obaveznim vađenjem panja i, po mogućnosti, sadnjom druge odgovarajuće vrste drveta.

U opštinskoj komisiji, međutim, dodaju da stablo kestena ne izgleda baš tako kritično i da njegovo uklanjanje nije toliko hitno. Nisu mogli precizirati kada će drvo biti posječeno, s obzirom da odluku o tome treba da donese načelnik opštine i da je to komplikovan zahvat koji nije nimalo jeftin. Posao mora obaviti preduzeće specijalizovano za tu vrstu radova, sa posebnom mehanizacijom i obučenim radnicima sa licencama, kakvo u našem gradu ne postoji. Opština obično jednom godišnje angažuje takvo preduzeće iz Sarajeva, koje u tom gradu održava parkove. U Komisiji kažu da je bilo više zahtjeva građana za uklanjanje stabala, od kojih su neki opravdani, a neki ne. Potvrdili su da će biti posječena i tri manja osušena stabla u dječijem vrtiću u Donjem Polju.

Drvored kestenova u Svetosavskoj ulici je na više mjesta prekinut i u komisiji smatraju da je potrebno posaditi nova stabla i to neku drugu vrstu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,