Ove godine pripremni radovi za HE “Mrsovo”

SRNA - 06. marta 2013. 058.ba

HE Mrsovo

RUDO – Pripremni radovi za izgradnju Hidroelektrane “Mrsovo” kod Rudog trebalo bi da počnu ove godine, potvrđeno je u opštini, prenose agencije.

– Prva hidroelektrana na rijeci Lim u Republici Srpskoj gradiće se na 21. kilometru uzvodno od ušća ove rijeke u Drinu, a akumulaciono jezero će biti dugo devet kilometara i dosezaće do samog ulaza u Rudo – rekao je načelnik ove opštine Rato Rajak.

Prema projektu, jezero će potopiti sedam kuća u Polimlju, zgradu osnovne škole, žičani most i nekoliko grobalja u Starom Rudom i oko rijeke.

– Potapanja bi bila mnogo veća da se nije odustalo od projektovane kote jezera od 358 na 355 metara, a sve da akumulacija ne pređe u selo Sjeverin koje se nalazi na teritoriji Srbije – rekla je na javnoj tribini u Rudom Slobodanka Novaković iz projektantske kuće “Projekt” iz Banjaluke.

Ona je dodala da će pod jezerom biti 580 hektara zemljišta, a voda će doći i do regionalnog puta Brodar – Rudo – Priboj.

Prema predstudiji izvodljivosti, hidroelektrana “Mrsovo” će biti instalisane snage 37 megavata.

Kruna brane HE “Mrsovo” biće duga 192, a visoka 21 metar sa akumulacijom od deset miliona kubnih vode.

Gradnja hidroelektrane trajaće tri godine, a radove će izvoditi firma “Komsar enerdži” čiji je vlasnik Rašid Serdarov i koja je dobila koncesiju na ovaj posao.

U izgradnju hidrocentrale biće uloženo oko 100 miliona evra.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,