Problemi muzičke škole u Foči

02.03.2013.

Muzička škola u Foči

FOČA – Uz veliki trud nastavnika i još veću ljubav djece prema muzici, u Osnovnoj muzičkoj školi u Foči uspijevaju nekako da se izbore sa brojnim nedaćama. Nastava se odvija u skučenom prostoru i na starim instrumentima, koji potiču još iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali to ne smeta učenicima da osvajaju priznanja na raznim takmičenjima.

– Na pjevačkom festivalu u Banjaluci „Mali kompozitor“, osvojili smo prvo mjesto. Imali smo najviše glasova žirija i najviše glasova publike – kaže učenica na odsjeku klavir, Sara Bokonjić i dodaje da na starim instrumentima nje lako svirati, jer se često kvare, ali da je navikla.

Njena drugarica sa odsjeka solo pjevanje, Aleksandra Zelović, ističe pozitivnu atmosferu koja vlada u školi.

– Jako volim pjevanje, pogotovo klasičnu muziku. Iako je skučen prostor, atmosfera je dobra, dobri su nastavnici- kaže Aleksandra. Svake godine u Foči vlada veliko interesovanje za muzičku školu, ali dosta djece ostane neupisano zbog ograničenih kapaciteta. Škola raspolaže samo jednom učionicom za grupnu nastavu, te sa tri manje prostorije za individualni rad.

– Snalazimo se na razne načine. Često smo prinuđeni da u zbornici držimo nastavu gitare ili harmonike. Puno bi nam značilo proširenje ovog prostora. Klavire redovno štimamo, ali sve je to dotrajalo, instrumenti brzo popuštaju, žice često pucaju, dešavaju se razni kvarovi. Isto je i sa harmonikama – ističe nastavnica solo pjevanja i klavira, Danijela Mijović.

Direktorica škole, Ljiljana Stanković, takođe, naglašava da su instrumenti u lošem stanju.

– Sredstva za materijalne troškove su mala, pa nismo u mogućnsti da izvršimo reparaciju postojećih instrumenata, niti nabavku novih- kaže direktorica Stanković. Znanje koje stiču u osnovnoj školi, odlična je osnova za one koji odluče da nastave muzičko usavršavanje.

Učenica završnog razreda na odsjeku gitara, Sofija Radanović planira da upiše srednju muzičku školu u Sarajevu.

– Naravno, ako položim prijemni ispit, pripremam se. Volim da sviram gitaru, od malena mi je bila želja da upišem muzičku školu i da sviram gitaru – kaže Sofija.

Nastavnica Mijović kaže da Foči nedostaje koncertni klavir.

– Imamo dosta uspješne djece koja nastavljaju školovanje, idu u srednju školu, na muzičku akademiju i željeli bi da nekad dođu u naš grad i da održe koji koncert. Međutim, nemoguće je u ovakvim uslovima bez koncertnog klavira. Grad Foča nema koncertni klavir, a ima pozorište, ima salu u kojoj bi se mogli održavati lijepi koncerti – smatra Mijovićeva.

Ministarstvo prosvjete RS u više navrata je obećavalo pomoć, ali se na obećanjima sve i završilo. Imajući u vidu značaj ovakve vrste obrazovanja, te sve veće interesovanje za uvođenje novih odsjeka, država ipak ne bi smjela ostati gluva na probleme škole u Foči.

Istorijat

Osnovna muzička škola u Foči osnovana je 1979. godine. Do rata je radila u prostorijama OŠ Veselin Masleša. Usljed ratnih zbivanja, zatvorena je 1992. godine, a sa radom je nastavila 1997. godine u prostorijama OŠ Sveti Sava.