Propada fočanski han

foca24.info - 06. marta 2013. 058.ba

Sat kula i han u Foči

FOČA – Višegrad ima Mehmed pašu Sokolovića, a Foča Mehmed pašu Kukavicu. Svom zavičaju, višegradski je podario ćupriju, a fočanski vezir je, kraju iz kog potiče, ostavio Sat kulu, han i džamiju. Njegova zadužbina dio je Prijeke čaršije koja je nacionalni spomenik BiH. Džamija nije preživjela ratna razaranja, a sličnu sudbinu, posleratnom nebrigom, doživljava i han, najveći karavan- saraj u BiH i nekada jedan od najljepših.

– Han je sagrađen 1758. godine, tačnije, tada je završen. To je zadužbina Mehmed paše Kukavice koji, kako kaže legenda, potiče od porodice Pavlović. Kao svoju zadužbinu dao je ova tri objekta u atraktivnom dijelu Prijeke čaršije. Han je renoviran 1953. godine i važio je kao najveći sačuvani han u BiH – kaže kustos Muzeja u Foči, Dragica Ćurčić.

Han je danas opasnost za prolaznike. Izgleda kao da će se svakog trenutka srušiti na ulicu.

– Svaki dan po jedna ćeremitka odozgo padne, vidite da se ovo nagelo, strašno. Neko bi trebao reagovati, vi ste jedinstven slučaj da je neko nešto pitao – kaže Neđo Stojanović, frizer u Prijekoj čaršiji.

Han je dugo radio kao ugostiteljski objekat u okviru preduzeća Vučevo koje je u privatizaciji kupio Rade Grubač. Prije godinu i po, Grubač je han prodao Predragu Pavloviću. Novi vlasnik kaže da ima namjeru da obnovi han, s tim što bi ga prethodno morao srušiti. U opštini su izričiti da se objekat ne smije rušiti. Uzdaju se u pomoć republičkih organa u čijoj su nadležnosti spomenici kulture.

– Ništa ne možemo uraditi bez saglasnosti Ministarstva za prostorno uređenje, oni su za to nadležni. Problem je što je han u privatnom vlasništvu i što opština ne može da investira u taj objekat, može samo da naloži mjere vlasniku objekta, što je inspekcija već radila dva tri puta, ali to nije dalo rezultate. Predložićemo inspekciji da interveniše preko republičkih organa da se nađu mjere kojima će se naložiti vlasniku da sanira objekat. Han se ne smije rušiti, zato što je pod zaštitom, može samo da se uradi rekonstrukcija i sanacija objekta u izvornom obliku. Projektanti bi uradili detaljan projekat rekonstrukcije, preduzeli bi se konstruktivni zahvati koji bi spriječili njegovo rušenje – kaže vd načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, Branka Salamadija.

Han je toliko oštećen da predstavlja opasnost za prolaznike.

– Jeste opasno, već par puta je inspekcija stavljala trake upozorenja, ali problem je što djeca to pokidaju. Inspekcija će djelovati preko republičkih organa da se nađe neko rješenje – ponavlja Salamadija.

Nekadašnje prenoćište dubrovačkih trgovaca ovih dana je ostalo i bez demira na prozorima, rešetki koje su ga štitile i ukrašavale. Demira više nema, a očigledno je da nema ni zaštite koju bi RS i BiH po zakonu morale obezbijediti. Od graditeljske cjeline Mehmed paše Kukavice, zubu vremena odoljela je samo Sat kula. Prošle godine je obnovljen satni mehanizam, pa je, nakon 20 godina prekida, simbolu Foče vraćena izvorna funkcija i dostojanstvo.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,