Realizovana prva aktivnost u okviru projekta povećanja proizvodnje mlijeka i mesa

15.03.2013.

Povećanje proizvodnje mlijeka i mesa u Rogatici

ROGATICA – Danas je u Rogatici realizovana prva radna aktivnost u okviru projekta povećanja proizvodnje mlijeka i mesa kroz unapređenje kvaliteta stočne hrane. Nada Jovićević iz Poljoprivrednog institut Banjaluka – Zavoda za stočarstvo i Filip Vuković iz Poljoprivrednog instititut RS – Zavoda za krmno bilje, podijelili su korisnicima projekta sjeme travno-detelinskih smješa kojima će zasijati ogledne površine. Prisutne su upoznali sa pojedinim fazama projekta i obavezama učesnika, kao i sa optimalnim načinom pripreme zemljišta i izvođenja sjetve. Proizvođači mlijeka obavezni su da za svako muzno grlo vode detaljne obrasce o količini i kvalitetu hrane kojima su hranjena, te o kretanju količine i kvaliteta mlijeka u zavisnosti od načina ishrane.

Za petnaestak dana započeće sledeća faza projekta, stručnjaci iz Poljoprivrednog instituta ponovo će posjetiti Rogaticu. Ovog puta ići će na imanja korisnika projekta, gdje će uzimati uzorke sijena i silaže kojima se hrane muzna grla i nositi ih na hemijsku analizu u Banjalujuku, da bi bile utvrđena njihova tačna energetska vrijednost.

Inače, cilj cjelokupnog projekta jeste da se sagleda kvalitet kabastih i koncentrovanih stočnih hraniva koja se proizvode na poljoprivrednim gazdinstvima u Rogatici i da se, na osnovu utvrđene hranjive vrijednosti, izvrši balansiranje obroka za krave u različitim fiziološkim fazama. Takođe, cilj je i da se ukaže na prednost ishrane muznih krava korištenjem kompletnih obroka u odnosu na tradicionalni način ishrane. Projekat će biti realizovan na deset domaćinstava u Rogatici koja se bave proizvodnjom mlijeka, a onda bi njihova iskustva trebalo da započnu koristiti i ostali proizvođači.