Srbija raspisala Interpolovu potjernicu za Muratom Šabanovićem

22.03.2013.

Murat Šabanović

VIŠEGRAD – Srbija je raspisala Interpolovu difuznu potjernicu za Muratom Šabanovićem iz Višegrada, ratnim komandantom Drugog bataljona Prve podrinjske brigade Armije Republike BiH, kojeg bosanskohercegovačka i javnost bivše Jugoslavije pamte po dramatičnoj situaciji u Višegradu kada je u aprilu 1992. godine putem TV ekrana generalu JNA Milutinu Kukanjcu prijetio da će dići uzrak branu na Drini i da će “poplaviti sve do Beograda”, javile su agencije.

Ovu informaciju potvrdio je Šabanovićev advokat Damir Alagić, dodajući da je navedenu informaciju o raspisivanju Interpolove potjernice potvrdila i Federalna uprava policije u Sarajevu. Potjernicu je, precizira, raspisao MUP Srbije.

– Srbija je za Šabanovićem raspisala potjernicu za terorizam. No, nemamo informacije o kojem navodnom djelu je riječ i iz koje godine. Ništa preciznije nemamo… Mi smo obavijestili FUP da je Šabanović državljanin BiH i da ne može biti uhapšen po Interpolovoj potjernici. U FUP-u su kazali da su već provjeriti i utvrdili da je Šabanović državljanin BiH. Takođe, obavijestićemo i Tužilaštvo BiH da, ako već postoji predmet, Šabanović treba biti procesuiran u BiH. To je, po meni, nastavak zloupotrebe prava koja proističu iz međunarodnih sporazuma. On čak ne može ići ni u Republiku Srpsku – tvrdi Alagić.

Šabanović je u razgovoru za agenciju Anadolija potvrdio da je obaviješten o raspisivanju Interpolove difuznu potjernice.

Kaže da sada “nigdje ne može ni maknuti iz Sarajeva” i da je to tužna činjenica, jer se borio za državu BiH.

– Dobio sam informacije da me Beograd traži preko Liona, da je Srbija raspisala potjernicu. Upozorili su me prijatelji iz Hrvatske.

Na pitanje da li je moguće da je potjernica raspisana zbog činjenice da je on uoči rata osobno srušio spomenik nobelovcu Ivi Andriću, Šabanović je to odbacio.

– To je zastarilo. Ja sam bistu Anadrića bacio u Drinu. Učinio sam to iz revolta što su postavili spomenik na grobnicu muslimanskog naroda i Mosta Mehmed-paše Sokolovića. No, to je zastarjelo. Izrazio sam spremnost da spomenik sam izgradim, ali na opštinskoj zemlji, a ne zadužbini Mehmed-paše Sokolovića – zaključio je Šabanović.