Turistički vozovi na relaciji Mokra Gora – Višegrad počinju saobraćati 27. aprila

Mira Andrić - 25. marta 2013. 058.ba

Ćiro

VIŠEGRAD – Početak nove turističke sezone turističkih vozova „Nostalgija“, “Romantika“ i „Plavi voz“ na „Šarganskoj osmici“ počeće 13. aprila ove godine, potvrdio je danas generalni direktor „Željeznica“ Srbije Dragoljub Simonović u kompleksu „Šarganska Osmica“.

Prema njegovim riječima, prva vožnja na relaciji Mokra Gora – Višegrad zakazana je za subotu 27-og aprila ove godine, pred prvomajske praznike.

Prema planu „ćira“ će do Višegrada saobraćati svake subote sa polaskom sa Željezničke stanice u Mokroj Gori u 11,15 časova a tokom juna, jula i avgusta biće uvedeni polasci i nedeljom, zbog većeg interesovanja turista.

Na području Višegrada turistima će biti na raspolaganju posjeta poznatih destinacija kao što su manastir u Dobrunu, Mosta Mehmed-paše Sokolovića, Andrićgrad i ostale kulturno-istorijske znamenitosti ovog područja.

„Cijena karte za prekograničnu vožnju je 800 dinara dok su cijene karata na potezu od Mokre Goge do Šargan-Vitasa na prošlogodišnjm nivou i kreću se od 600 dinara za odrasle i 300 dinara za djecu od šest do 14 godina, s tim što djeca ispod šest godina imaju besplatnu vožnju u svim pravcima“, kazala je portparol „Šarganske Osmice“ Aleksandra Stamenić.

Ona ističe da su gotovo svi tremini popunjeni za period od aprila do kraja oktobra što se tiče vožnje „Šarganskom osmicom“.

„Veliko interesovanje za vožnju prema Višegradu vlada kod Slovenaca, Poljaka, Japanaca, Engleza, Nijemaca i Francuza a u maju i septembru imamo i organizovane ekskurzije iz svih bivših jugoslovenskih republika“, kaže Stamenićeva.

U 2012. godini bilo je ukupno 699 polazaka muzejskog voza „Nostalgija“ kojim je preveženo preko 70 hiljada putnika uz ostvareni prihod od oko 32 miliona dinara.

U prošloj 2012. godini u periodu od avgusta do decembra od Mokre gore do Višegrada i nazad ostvareno je ukupno 21 vožnja a prevezeno 1300 putnika, potvrđeno je iz sektora za prevoz putnika Železnica Srbije.

Zahvaljujući sporazumu koji su 2008. godine potpisali predstvanici Željeznica RS i Srbije, željeznički saobraćaj preko državne granice u Vardištu za potrebe turističkog prevoza odvija se bez zastoja na granici i teških administrativnih procedura. Stari „ćira“ se zaustavlja samo na mjestima koja su atraktivna turistima za fotografisanje i razgledanje okoline a putnicima je potreban samo pasoš ili lična karta.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,