U izradi studija za proglašenje Nacionalnog parka “Drina”

SRNA - 10. marta 2013. 058.ba

Nacionalni park Drina

INFO – Studija za proglašenje Nacionalnog parka “Drina”, koja je uslov za prekograničnu saradnju i uspostavljanje Rezervata biosfere, trenutno je u fazi izrade, kao i identifikacija kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti u okviru rezervata biosfere Drina, te izrada GIS baze podataka i tematskih karata, ističe ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

“To je projekat koji se realizuje na osnovu potpisanog memoranduma 1. marta ove godine između resornih ministarstava Srbije i Srpske. Radi se o aktivnostima na uspostavljanju Rezervata ‘Drina’ koji uključuje tri zaštićena područja u opštinama Bajina Bašta i Užice u Srbiji – i to Nacionalni park Tara, park prirode Zaovine i Mokra Gora. A u Republici Srpskoj to su opštine: Srebrenica, Rogatica i Višegrad”, pojasnila je Golićeva u intervjuu Srni.

Ona naglašava da je prostornim planom Republike Srpske planirano uspostavljanje Nacionalnog parka Drina, a nakon toga bi slijedio postupak uspostavljanja Rezervata biosfere “Drina”, kog proglašava Unesko.

Prema njenim riječima, Nacionalni park Sutjeska i Nacionalni park Tara pokrenuli su inicijativu za projekat prekogranične saradnje “Očuvanje, unapređenje i promocija genofonda u Nacionalnim parkovima Sutjeska i Tara”.

“Zajednički nam je i projekat ‘Parkovi Dinarskog luka’, koji se provodi u saradnji sa Međunarodnim fondom za prirodu, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji, i čiji je osnovni cilj povezivanje svih parkova u regionu ‘Dinarskog luka”, istakla je Golićeva.

Ona navodi da je cilj memoranduma razvijanje bilateralne saradnje u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine, što podrazumijeva zaštitu i unapređenje životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa, te integrisanje pitanja životne sredine u ostale sektorske politike.

“Memorandumom je predviđeno da se saradnja odvija u oblastima klimatskih promjena, zaštite vazduha, upravljanja otpadom… Podrazumijeva saradnju u oblastima zaštite i upravljanja otpadnim vodama, zaštite prirode, upravljanja i zaštite ekološki osjetljivih područja, uključujući i zaštićena dobra”, dodala je Golićeva.

Ona očekuje da će zajedničke aktivnosti doprinijeti razvoju zelene ekonomije, podizanju stepena energetske efikasnosti i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije.

Golićeva vjeruje da će saradnja dva ministarstva – Srpske i Srbije – jačati i u pitanjima kontrole industrijskog zagađenja i upravljanja rizikom, obrazovanja i podizanja svijesti javnosti o značaju zaštite životne sredine, u implementaciji međunarodnih konvencija i sporazuma, te da će jačati saradnja u oblasti prenosa evropskog zakonodavstva, jer je Srbija tu ispred Srpske.

Golićeva smatra da Srpska može od Srbije preuzeti iskustva u vezi sa uspostavljenjem evropskog zakonodavstva u oblasti zaštite životne sredine.

“Posebno bih istakla kreiranje zajedničkih projekata u oblasti prekogranične saradnje i zajedničko apliciranje za IPA fondove, jer iskustvo govori da se za takve zajedničke projekte od evropskih pretpristupnih fondova mogu dobiti značajna finansijska sredstva”, dodala je Golićeva.

Ona u intervjuu Srni zaključuje da je i Republika Srpska u stalnom procesu usklađivanja zakonodavstva sa evropskim standardima i direktivama, tako da će joj iskustva Srbije i te kako dobro doći, tim prije što su privrede manje – više kompatibilne i što su im problemi u oblasti zaštite životne sredine slični i zajednički, a kolege iz Srbije pokazale su otvorenost i spremnost da pomognu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,