U nedjelju, 31. marta, počinje ljetno računanje vremena

29.03.2013.

Sat - 02 na 03

INFO – Pomjeranjem kazaljki na časovnicima za jedan sat unaprijed, u nedjelju, 31. marta, u 02:00 sata ujutro počeće ljetno računanje vremena, saopštila je Direkcija za mjere i dragocjene metale.

Na osnovu Zakona o računanju vremena, ljetno računanje vremena u ovoj godini počinje posljednje nedjelje marta tako što se vrijeme u 02:00 ujutro pomjera za jedan sat unaprijed i računa kao 03:00 sata.

Prema važećem zakonu ljetno računanje vremena završava se posljednje sedmice u oktobru.

Cilj pomjeranja vremena uglavnom je ušteda električne energije. Ljetno računanje vremena u Srbiji prvi put je uvedeno 27. marta 1983. godine.

Od 1995. godine kazaljke na satovima su pomjerane u posljednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a 2006. je donijet novi zakon u toj oblasti i ljetno računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

U svijetu, službeno vrijeme se pomjera unaprijed u poznu zimu ili rano proljeće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat, ali tačan broj sati i datumi izmjena određuju se na lokalnom nivou i podložni su promjenama.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, sa obrazloženjem da se time “produžava” dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Sve evropske zemlje koriste ljetno vrijeme, a datum pomjeranja kazaljki različit je od države do države.

Na sjevernoj hemisferi ljetno vrijeme počinje posljednje nedjelje u martu ili prve nedjelje u aprilu.

Pomjeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedjelje da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na ljetno i zimsko vrijeme prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 država, uglavnom na sjevernoj hemisferi.

Od 2002. godine zemlje EU, kao i ostale države u Evropi, odredile su da početak ljetnog vremena bude posljednje nedjelje u martu, a završetak posljednje sedmice u oktobru.

Island je jedina evropska zemlja koja ne pomjera satove.

Na južnoj hemisferi početak i kraj ljetnog vremena je obrnut u odnosu na sjevernu.

Većina modernih računarskih operativnih sistema ima mogućnost automatskog prelaska na ljetno računanje vremena.

Izrael je, primjera radi, do prije nekoliko godina mijenjao ljetno vrijeme različito od ostatka svijeta, zbog posebnog lunarnog kalendara, pa većina računarskih sistema nije mogla prelaziti na izraelsko ljetno vrijeme.

Pojedini astronomi su protiv pomjeranja kazaljki i vještačkog “produženja” dana, makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

sat