Zbog korupcije akva park pod istragom

31.03.2013.

Akva park

FOČA – Više od 11 sati u četvrtak je trajala peta sjednica SO Foča, a na njoj se moglo vidjeti svašta, pa i prve “pukotine” u vladajućoj koaliciji.

Otud i nekoliko neplaniranih pauza od strane Kluba odbornika SNSD, jer je po nekim tačkama bilo opstrukcija od strane pojedinih koalicionih odbornika iz SDS, DNS, SNS i SP.

Počelo je sa neusvajanjem Izvještaja o kontroli budžeta Opštine Foča, u kojoj je republički inspektor konstatovao da je na nezakonit način bivši načelnik Zdravko Krsmanović, kreditno zadužio Foču sa 2.000.000 maraka i utrošio ih u izgradnju Akva-parka “Ušće”.

Namjera je bila da se po tom osnovu uputi krivična prijava Tužilaštvu u Trebinje i prije nego što se dobije odgovor po prigovoru Nove socijalističke partije Zdravka Krsmanovića, na Izvještaj republičkog inspektora.

“Mišići” su u vladajućoj koaliciji bili već unapred našpanovani, ali i ne kod svih.

Bio je to neočekivan “šok”, od kako su minule jeseni, na opšte iznaneđenje javnosti, ovdašnji SDS i SNSD za načelnika opštine zajednički kandidovali Radisava Mašića, novinara i direktora Centra za kulturu i informisanje, koji je pobijedio do tada neprikosnovenog Zdravka Krsmanovića, koji je osam godina upravljao Fočom.

MILION VIŠE
Na 56 kucanih strana, opštinska komisija je utvrdila da je, umjesto 2.192.398 maraka, Akva-park u Foči sa olimpijskim, rekreativnim i dječijim bazenom koštao 3.213.941 marku, a u njemu su vidljive površinske pukotine u betonskom dnu na više mjesta!

No, što koaliciji nije pošlo za rukom u početku sjednice, uspjelo je – kasnije. Umjesto budžeta, u Tužilaštvo u Trebinje i Policiji u Istočnom Sarajevo, prijavljen je Akva-park.

– Ako bi se tjerao “mak na konac”, nikada u lokalnom parlamentu nije ni donijeta Odluka o izgradnji ovakvog Akva-parka. Ne postoji ni pismeno obavještenje Izvođača radova HG “Inženjering d.o.o” iz Foče, o završetku radova. Uz to smo, kao članovi Komisije, konstatovali da je Komisija za tehnički pregled svoj posao uradila vrlo površno i nestručno. Tokom rada na Akva-parku smo utvrdili i da je HG “Inženjering”, čiji je Zdravko Krsmanović bivši direktor, a vjeruje se i sadašnji vlasnik, neosnovano odabran kao najpovoljniji ponuđač – konstatovao je Goran Mastilo, bivši potpredsjednik SO Foča, sadašnji odbornik i član Mašićeve Komisije za Izvještaj o javnoj nabavci za izgradnju objekta Akva-parka “Ušće” u Foči.

Ovim je u Foči već najavljeno “vruće” ljeto, a da li će “šupalj” bazen odoljeti kupačima, koji su cijelo prošlo ljeto uživali kao nikada u istoriji Foče, ostaje da sačekamo i vidimo, kao i ishod prijava MUP u Istočno Sarajevo i Tužilaštvu u Trebinje.