27. aprila počinje Drinsko-savska kajak i kanu regata

Turistička organizacija Višegrad - 15. aprila 2013. 058.ba

Kajak-kanu regata u Višegradu

VIŠEGRAD – Kajak klub „Srpski veslači“ iz Belog Potoka, Srbija, od 27. aprila do 05. maja organizuje 14. Drinsko-savsku  međunarodnu, turističku, sportsko rekreativnu, kajak, kanu regatu Memorijal “Vitomir Dizdarević – Admiral Kuk“ od Novog Goražda do Bosuta, od Republike Srpske do Republike Srbije, u dužini od preko 300 kilometara za sedam veslačkih dana.

Princip regate je dnevno veslanje i kampovanje u predhodno određenim mestima u dogovoru sa Turističkim organizacijama opština kroz koje prolazimo. Dnevno prevaljujemo od 17 do 70 kilometara.

Ove godine imamo  prijavljeno preko 60 stranih učesnika iz: Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Rumunije,  Bugarske, Makedonije. Naravno uz kajakaše iz  Republike Srpske i Srbije ispunićemo limitiran broj od 70 kajakaša, jer zbog smeštajnih kapaciteta, kompaktnosti i kontrole grupe organizator ograničava broj učesnika.

Regata kreće iz Republike Srpske, od Novog Goražda, odnosno Ustiprače.
Po prvi put bićemo gosti opštine Novo Goražde i Turističke organizacije.
Veslaćemo kanjonom reka Drine i Lima.

Sledećeg dana smo kod drevnog mosta na Drini u Višegradu gde smo gosti načelnika opštine, Turističke organizacije,  Veslačkog saveza Republike Srpske, meštana Višegrada a bićemo smešteni kod sportskog centra i fudbalskog stadiona.

Sledeće etapno mesto je Etno kamp “Stari Brod“ na Perućačkom jezeru, sa svojim obeležjima iz Svetskog rata.

Veslamo najlepšim kanjonom Evrope i u Republiku Srbiju prelazimo kod brane Perućac na sezonskom graničnom prelazu sa Republikom Srpskom koji je po prvi put otvoren pre dve godine, zbog našeg prolaska.

Na Perućcu kampujemo kod hotela “Jezero“ i u auto kampu.

Dočekaće nas  i družiće se sa nama, domaćini  iz Sportsko – turističkog centra Bajina Bašta.

Na svojoj plovidbi posetićemo manastir Soko Grad u blizini Uzovnice i koloniju Beloglavih supova u kanjonu reke Trešnjice.

U Malom Zvorniku pod pokroviteljstvom  Turističke organizacije opštine, posetićemo i tajanstveni, podzemni grad Karađorđevića koji je svojevremeno bio sklonište namenjeno dinastiji sa celokupnom Vladom i kraljevskom svitom.

U etapnom mestu Pavlovića Ćuprija po drugi put nas dočekuje mlada ali ambiciozna Turistička organizacija Bogatić i planiran je izlet do etno selu sa upoznavanjem tradicije, običaja, istorije i kulture Mačvanskog kraja.

Ove godine regata završava svoju plovidbu na levoj obali reke Save u selu Bosut. Individualno ćemo posetiti arheološke iskopine Sirmijuma gde je rođeno 7 Rimskih imperatora i  rezervat prirode “Zasavica“.

Našim gostima i učesnicima iz inostranstva predstavićemo kulturu, istoriju, tradiciju, etnologiju i ekologiju predela kroz koje prolazimo i zemlje u kojoj živimo i pokušati da popravimo negativno mišljenje o narodu Srbije.

Veslaćemo najlepšim kanjonom Evrope, snažnom i čistom rekom koja sa svojom smaragdno zelenom bojom iznenađuje one koji po prvi put dolaze  a takođe i velikom i sporom rekom Savom koja nam priređuje zadovoljstvo na jedan sasvim drugačiji način.

Moto i ovogodišnje regate je: “Veslanjem za čistiju Drinu“ jer svojim primerom brige u očuvanju naših reka i prirode oko njih, skrećemo pažnju na nemaran odnos onih koji problem sa odpadom rešavaju na nepravilan način, bacajući ga pored ili direktno u reke a takođe  otpadne vode direktno izlivaju u reke.

Očekujemo da nam se pridruže ljubitelji veslanja kajaka, boravka u prirodi,  aktivnog odmora i organizacije za zaštitu prirode.

Kajak-kanu regata - Program 2013

Kontakt organizatora
Kajak klub “Srpski veslači“
Dejan Jovanović

Mobilni  tel:
+381 64 3495193
+381 63 276638

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,