Ćehotina pod koncesiju na 30 godina

02.04.2013.

Ćehotina

FOČA – Na rijeci Ćehotini, na području opštine Foča, gradiće se tri male hidroelektrane. Na lokalitetima Luke, Falovići i Godijeno, mini centrale će graditi preduzeće REV DOO sa sjedištem u Foči, sa kojim je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS potpisalo koncesioni ugovor na period od 30 godina – saopšteno je iz Opštine Foča.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije je 88 miliona KM, a investitor će svake godine za naknadu korišćenja rijeke izdvajati tri odsto svog bruto prihoda.

Koncesionar se ugovorom obavezao da će istražne radove završiti za 32 mjeseca, a izgradnju sve tri centrale za 28 mjeseci. Ukupna instalisana snaga tri hidroelektrane na Ćehotini je 18 megavata, a projektovana godišnja proizvodnja 70 gigavat časova električne energije – dodaje se u saopštenju opštinske administracije.

Podsjećamo, na području opštine Foča, planirana je i gradnja više mini hidroelektrana na slivovima rijeka Bistrice i Sutjeske, te četiri velike elektrane na Drini i Sutjesci (Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska).