Ćehotina pod koncesiju na 30 godina

foca24.info - 02. aprila 2013. 058.ba

Ćehotina

FOČA – Na rijeci Ćehotini, na području opštine Foča, gradiće se tri male hidroelektrane. Na lokalitetima Luke, Falovići i Godijeno, mini centrale će graditi preduzeće REV DOO sa sjedištem u Foči, sa kojim je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS potpisalo koncesioni ugovor na period od 30 godina – saopšteno je iz Opštine Foča.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije je 88 miliona KM, a investitor će svake godine za naknadu korišćenja rijeke izdvajati tri odsto svog bruto prihoda.

Koncesionar se ugovorom obavezao da će istražne radove završiti za 32 mjeseca, a izgradnju sve tri centrale za 28 mjeseci. Ukupna instalisana snaga tri hidroelektrane na Ćehotini je 18 megavata, a projektovana godišnja proizvodnja 70 gigavat časova električne energije – dodaje se u saopštenju opštinske administracije.

Podsjećamo, na području opštine Foča, planirana je i gradnja više mini hidroelektrana na slivovima rijeka Bistrice i Sutjeske, te četiri velike elektrane na Drini i Sutjesci (Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska).

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,