Cijene gasa još će padati

Glas Srpske - Marijana Miljić - 15. aprila 2013. 058.ba

Benziska pumpa-gas

INFO – Cijene auto-gasa na benzinskim pumpama u Srpskoj od kraja februara pale su za 20 feninga po litri, a u idućih 15 dana očekuje se dodatno pojeftinjenje od pet do sedam feninga, rekao je predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS Ljubo Stević.

– Trenutno je za litar gasa na benzinskim pumpama potrebno izdvojiti od jedne do 1,09 maraka – rekao je Stević i dodao da gas svake godine pojeftinjuje poslije zimskog perioda.

Stević je rekao da je na pumpama u Srpskoj posljednji put gorivo pojeftinilo krajem marta, te da se u idućem periodu ne očekuje pojeftinjenje naftnih derivata.

On je naglasio da je gorivo u Srpskoj od početka godine pojeftinilo četiri puta, te da se trenutno prosječna cijena goriva kreće od 2,25 KM do 2,35 KM po litri.

Na benzinskoj pumpi “Krajinapetrol” u Banjaluci rekli su da je posljednje pojeftinjenje gasa kod njih bilo polovinom marta, te da je trenutno za litar gasa potrebno izdvojiti 1,02 marke.

– Od polovine februara pa do polovine marta cijene gasa pale su u prosjeku od 20 do 25 feninga po litri – kazali su na ovoj pumpi.

Istakli su da je pojeftinio i gas za domaćinstvo, jer je ranije za punjenje boce gasa za domaćinstvo bilo potrebno 25 maraka, a sada 20 KM.

Na “Nešković” pumpi u Bijeljini kazali su da se cijena auto-gasa nije mijenjala posljednji mjesec.

– Trenutno je za litar gasa potrebno izdvojiti 1,02 marke. Ne znamo da li će uskoro uslijediti novo pojeftinjenje – istakli su na ovoj pumpi.

Na pumpi “Euro benz” u Bijeljini rekli su da je trenutno za litar gasa kod njih potrebno izdvojiti 1,09 KM, te dodali da bi uskoro moglo doći do pada cijena.

Tržišta

Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 103 dolara za barel, pritisnute prigušenim izgledima za rast globalne potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte bila je niža 1,23 dolara, kliznuvši na 103,02 dolara. Nakratko se spustila i na samo 102,92 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,02 dolara nižoj cijeni, od 92,49 dolara.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: