Mladi Fočaci darivali krv

foca24.info - 10. aprila 2013. 058.ba

Davanje krvi

FOČA – Akciji doborovoljnog davanja krvi, koju je inicirala organizacija Srpski narodni pokret 1389, danas se odazvalo tridesetak Fočaka, uglavnom mladih. Krv se davala u prostorijama Crvenog krsta.

– Ovo mi je već treći put da dajem krv, prethodno sam to dva puta uradio u Sarajevu dok sa studirao. Ovo je dobra akcija koja će pomoći radu našeg Kliničkog centra – kaže Nemanja Vuković.

Akciji su se odazvali i navijači Crvene Zvezde i Partizana.

– Prvi put dajem krv. Došli smo organizovano, nas pet šest iz navijačke grupe Delije Foča – kaže Lazar Mićević. Njegov drugar Dragan Ćalasan, koji je takođe dao krv, istakao je da se ovakve akcije trebaju češće organizovati. U Zavodu za transfuziju krvi u Foči kažu da trenutno imaju dovoljno zaliha, ali da uvijek postoji potreba za doborovoljnim dvalaštvom.

– Ova akcija je zaista ohrabrujuća. Jako smo srećni što se dosta mladih javilo. U Foči se povećava doborovoljno davalaštvo, tako da pomalo smanjujemo namjensko davalaštvo krvi. Trenutno imamo dovoljno zaliha krvi za sve pacijente, ali doborovoljne akcije su uvijek dobrodošle – istakla je ljekar u Zavodu, dr Maja Kujundžić.

Akciju je organizovao Srpski narodni pokret 1389 u saradnji sa Crvenim krstom.

– Cilj nam je da pomognemo Kliničkom centru Foča. Ovo je naša prva akcija i sigurno je da ćemo i dalje organizovati slične aktivnosti. Odazvalo se dosta omladine, navijači Partizana i Zvezde, učenici Srednjoškolskog centra i studenti Medicinskog fakulteta – kaže Igor Krunić iz Srpskog narodnog pokreta 1389.

Opštinska organizacija Crvenog Krsta podržala je akciju ustupanjem prostorija, a obezbijedila je i sokove, grickalice i voće za doborovoljne davaoce.

– Veliki broj mladih se odazvao, ali nisu svi mogli dati krv, što je i normnalno. Ovo je i dobar test za njih, da vide kakav im je hemoglobin i da ubuduće vode više računa o načinu života i ishrane – kaže sekretar Crvenog krsta Foča, Snežana Kovač.

Iz Zavoda za transfuziju krvi najavljuju slične akcije i u maju, kako bi u sezoni godišnjih odmora imali dovoljne količine dragocjene tečnosti.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,