Načelnik opštine na forumu o unapređenju ekonomske saradnje Rusije i BiH

Zoran Janković - 26. aprila 2013. 058.ba

Rogatica na forumu Rusije i BiH

ROGATICA – Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Darko Novaković i vlasnik i direktor mesne industrije „Vizion“ d.o.o. Slavko Nerić, 25.04.2013. godine, učestvovali su u radu foruma „Bosna i Hercegovina i Rusija: mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje“. Organizator događaja bili su Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Ambasada Ruske Federacije u BiH.

Njegova Ekselencija ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko zatražio je i bolju i obimniju ekonomsku saradnju dviju zemalja: „Ovaj skup održava se u okviru prirema posjete ministra spoljnih poslova BiH Rusiji gdje će ekonomski razgovori biti važan dio te posjete. Ruske kompanije u posljednjih nekoliko godina prisutne su u Bosni i Hercegovini i mi smo izuzetno zadovoljni zbog toga. Ruski energenti time su postali još prisutniji na ovom tržištu. Takođe, i mi se slažemo da treba činiti dodatne napore da se uravnoteže uvoz i izvoz između dvije zemlje, odnosno da BiH treba više da izvozi. Mišljenja smo i da se saradnja sasvim neopravdano odvija uglavnom sa Republikom Srpskom, te da je što prije treba proširivati i na Federaciiju BiH. Moramo u ekonomske odnose ići hrabrije, bez ikakvih političkih predubjeđenja, jer bolji ekonomski odnosi će samo biti od koristi i jednoj u drugoj državi“ rekao je Harčenko u izjavi novinarima.

Rogatica na forumu Rusije i BiH

I ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sličnog je mišljenja: „Vlasti BiH na državnom i entitetskom nivou mogu i treba da stvaraju uslove, da otklanjaju barijere, kako bi trgovina sa ovim nama vrlo važnim partnerom bila još bolja. Rusija je uz Srbiju, Hrvatsku, Njemačku i Italiju, jedan od naših pet najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera. Međutim, ogroman je deficit u trgovinskoj razmjeni naše dvije zemlje. Pokrivenost izvoza uvozom je samo 3 posto. Energenti, nafta i gas, najznačajnije su robe koje mi uvozimo iz Rusije, dok su naši farmaceutski proizvodi jedini vrijedni pomena kao izvozni resurs.

Mi imamo sa Rusijom Sporazum o ekonomskoj saradnji i Međudržavni komitet, ali mišljenja sam da prijateljstvo dvije zemlje nije praćeno istim tim nivoom ekonomske saradnje. BiH mora uzeti veće učešće u izvozu prema Rusiji, a ja preferiram građevinarstvo i turizam kao oblasti buduće saradnje. Naravno, saradnja mora biti koncipirana kao regionalna, jer je Rusija velika i udaljena zemlja, te se mi sami ne možemo pojavljivati na tom tržištu; ali zato možemo kroz CEFTA-u.“ Naglasio je Šarović

O tome kako poslovati sa Ruskom Federacijoj i koja je uloga ekonomske diplomatije u ovom procesu govorio je Mirza Pašić, zamjenik šefa Odsjeka Ekonomske diplomatije Ministarstva spoljnih poslova BiH; o komorskom sistemu Ruske Federacije i međukomorskoj saradnji država govorio je Vladimir Grišin iz beogradskog Predstavništva Privredne komore Ruske Federacije; pregled spoljnotrgovinske razmjene BiH i Rusije iznio je Enes Ališković, direktor BHEPA/VTK BiH; dok je o „Sberbanci“ kao mostu saradnje između dvije države govorio direkor te banke i član Uprave za BiH Aleksandar Dedišev. Inače, po riječima njenog direktora ovo je najveća svjetska banka, koja je od februara mjeseca prisutna i u BiH.

Na kraju foruma iskustva ruskih kompanija na BiH tržištu prezentovali su Slavko Šćepanović, zamjenik direktora „Optima grupa“ i Predrag Radanović, generalni direktor „Jadran-Naftagas“ d.o.o., kompanije koja ima koncesije za istraživanje nafte u Republici Srpskoj.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,