Novinarski karavan iz Srbije u Rogatici

17.04.2013.

Obrenovac u Rogatici

ROGATICA – U organizaciji Udruženja građana „Budućnost Obrenovac“ iz Obrenovca grupa novinara srbijanskih medija juče je boravila u opštini Rogatica. Žurnalisti i fotoreporteri „Politike“ „Danas“-a i „Večernjih novosti“ obišli su hram na Crkvinama – zadužbinu Kralja Dragutina; ovčarnik Mladena Vitomira u Dobrašini; Planinsko dobro d.o.o. na Borikama, ergelu bosansko-brdskih i arapskih konja, farmu krava i hotel „Borike“; udruženje proizvođača sjemenskog krompira „Solanum produkt“ i d.o.o „Agromont“ poznate proizvođače krompira, „Power“ d.o.o. Rogatica, preduzeće koje više od decenije uspješno posluje na tržištu BiH, „Ikonić-komerc“ firmu iz oblasti prerade drveta koja značajan dio svojih proizvoda izvozi izvan granica BiH. Novinari su, zbog vremenske ograničenosti posjete, dobili i već pripremljene materijale o Žepi: Mostu na Žepi, i ribarstvu „Slap“, koji će takođe biti tematizovani u njihovim tekstovima i foto-serijalima.

Osnovna namjera novinarskog karavana bila je da iskusni žurnalisti obiđu što više privrednih i turističkih kapaciteta Rogatice, da sve to zabilježe objektivima fotoaparata i u registruju u novinarskim bilježnicama. U narednim danima od tog materijala nastajaće tekstovi i reportaže koji će biti objavljivani u njihovim matičnim novinskim kućama.

Obrenovac u Rogatici

Osnovni cilj cijele aktivnosti jeste da se tržištu Srbije predstave privredni i turističke potencijali sedam opština takozvane Stare Hercegovine, među koje spada i Rogatica, da u medijima u Srbiji probiju latentnu blokadu u smislu apstiniranja od privrednih tema iz Republike Srpske, te da pokušaju animirati preduzetnike i investitore sa obje strane Drine na aktivnu privrednu saradnju. Ovo je pokušaj i da se specijalne-paralelne veze realizuju na planu privredne i turističke saradnje i to uz posredovanje „sedme sile“.

Inače, radi se o nastavku aktivnosti koje su započete krajem februara kada su predstavnici Rogatice, Sokoca, Višegrada, Rudog, Čajniča, Foče i Novog Goražda boravili u posjeti Obrenovcu gdje su ih primili predstavnici NVO „Budućnost“ a zatim i zvaničnici Gradske opštine Obrenovac. Tada je potpisan protokol, a potpisivanje Povelje o bratimljenu opština očekuje se u drugoj polovini mjeseca Maja. Najzaslužniji za organizovanje ovog veoma efikasnog vida prekogranične saradnje Srbije i Republike Srpske svakako su čelni ljudi NVO „Budućnost Obrenovac“ Milomir Popović i Slavko Ćebić čiji su porodični korijeni iz naših krajeva.

Zahvaljujući ovim vezama sa Obrenovcem, gdje od 72.000 stanovnika više od 10.000 njih ima direktno porijeklo sa istoka RS, rogatički proizvođači hrane već su na Međunarodnom sajmu hrane i pića u Beogradu „Foodrex Culinaria“ u martu bili u prilici da besplatno izlažu svoje proizvode i to na štandu Privredne komore Grada Beograda.