Oboren mjesečni rekord u proizvodnji struje

SRNA - Radoje Tasić - 30. aprila 2013. 058.ba

HE na Drini

VIŠEGRAD – Hidroelektrana „Višegrad“ u aprilu je ostvarila rekordnu mjesečnu proizvodnju električne energije od 196 gigavat-časova, čime je za 58 odsto prebačen mjesečni plan, rekao je Srni direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Mile Lakić.

„Dosadašnji mjesečni rekord bio je u 2010. godini, kada je Podrinje zahvatila velika poplava i kada je proizvedeno 195 gigavat-časova električene energije“, podsjetio je Lakić.

Mile Lakić

Prema njegovim riječima, u ovoj godini su tri turbine višegradske hidrocentrale proizvele 614,4 gigavata električne energije, što je 68 odsto ukupnog godišnjeg plana.

„Na osnovu naših analiza, prva četiri mjeseca ove godine su najuspješnija u proizvodnji za 23 godine postojanja HE `Višegrad“, naveo je Lakić.

Planirana proizvodnja za april bila je 124 gigavat-čas struje. „Prema prognozama naših stručnjaka i dotoka vode na rijeci Drini očekuje se da će i naredni period biti sličan i da će se proizvoditi više struje nego što je planirano“, zaključio je Lakić.

Rekord je ostvaren zahvaljujući povoljnoj hidrologiji, odličnoj spremnosti postrojenja i stručnosti ljudi koji njima rukuju.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,