Pčelarima prioritet nabavka topionika i tačno brojno stanje

08.04.2013.

Sastanak pčelara u Rogatici

ROGATICA – U četvrtak, 04.04.2013. godine, u Sali SO, održana je izborna Skupština udruženja pčelara „Sat“ iz Rogatice. Na dnevnom redu našao se izbor članova Skupštine, članova Upravnog odbora, novog predsjednika, Nadzornog odbora i izbor sekretara udruženja. S obzirom da nisu svi članovi udruženja ujedno i članovi Skupštine, prilikom izbora vodilo se računa o tome da sva područja na kojima žive rogatički pčelari budu ravnomjerno zastupljena u Skupštini.

Nakon izbornih aktivnosti podnesena je informacija o broju članova udruženja. Čula su se razmišljanja i da značajan broj pčelara godinama ostaje izvan udruženja, te da novo rukovodstvo mora učiniti dodatne napore da se što veći broj njih uključi u rad rogatičke pčelarske asocijacije. Brojni su benefiti koje kao pojedinci ne mogu da ostvare, a mogli bi kroz udruženje, počevši od nabavku skupe opreme, do organizovanja sezonskih stručnih predavanja, organizovanog izlaska na tržište, izrade projekata za „povlačenje“ sredstava koja postoje za ove namjene kod donatora i slično.

Ono što je novo rukovodstvo najavilo kao novine u svome radu jeste utvrđivanje tačnog broja pčelinjih društava koje posjeduje svaki pojedini član udruženja te napori da se kupi jedna topilica za vosak, čija je vrijednost oko 1.000 KM, a koju bi zajednički koristili svi članovi udruženja.

Podršku radu rogatičkog „Sata“ od strane Administrativne službe opštine Rogatica obećao je i v.d. načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Darko Novaković, u skladu sa sredstvima predviđenim u budžetu opštine za ove namjene. Kao prostor u kome pčelari mogu sami tražiti svoju šansu Novaković je naveo projekte prema donatorima, pri čemu će od opštine dobiti stručnu pomoć u njihovoj izradi.