Pet prvačića više u fočanskim školama

29.04.2013.

Osnovna škola Sveti Sava u Foči

FOČA – U dvije centralne i šest područnih škola u opštini Foča u prve razrede upisano je ukupno 136 prvačića (u OŠ Sveti Sava 70 i u OŠ Veselin Masleša 66) što je za pet đaka više u odnosu na prethodnu godinu. U Donjoj školi, broj prvačića je manji za 15, a u Gornjoj školi je veći za 20. Ukupan broj đaka u školama je, ipak, smanjen i to čak za 64 učenika, s obzirom da devete rezrede završava 200 učenika.

Negativna slika u Donjoj školi

U OŠ Sveti Sava u Foči u narednoj školskoj godini u klupama će sjediti 62 đaka manje u odnosu na ovu školsku godinu. U prvi razred, u centralnoj i u dvije područne škole u Dragočavi i Miljevini, upisano je 70 prvačića, dok devete razrede završavaju 132 učenika. U odnosu na prošlu školsku godinu, upisano je 15 prvačića manje. Povećanje je zabilježeno samo u Miljevini, gdje se, u odnosu na prošlogodišnjih šest, ove godine u prvi razred upisalo 11 učenika. U Dragočavi su upisana tri, a u centralnoj školi u gradu 56 učenika, čak devetnaest manje u odnosu na prošlu godinu.

U Gornjoj školi više prvačića

U OŠ Veselin Masleša stanje se ove godine značajno popravilo kada je u pitanju broj upisanih prvačića, mada je ukupan broj učenika u školi neznatno smanjen. U odnosu na prethodnu školsku godinu, kada se upisalo 46 prvačića, u narednoj školskoj godini biće 20 prvačića više. U centralnu školu upisan je 51 prvačić (prošle godine 38), u područnu školu na Brodu 11, u Mješajama 3, u Čelebićima jedan, dok škola u Popovom Mostu u narednoj školskoj godini neće imati prvačića. U centralnoj i područnim školama, u OŠ Veselin Masleša ove godine devete razrede završava ukupno 68 učenika, pa će, i pored većeg broj prvačića, ukupan broj đaka za dva biti manji.

foca24.info