Poslije tri decenije čekanja otvoren prilazni put za naselje „Rudo II“

19.04.2013.

Put za naselje Rudo 2

ROGATICA – Od kako su prve kuće izgrađene u naselju Rudo II, još sedamdesetih godina prošlog vijeka, pred stanovnicima se ispriječio ozbiljan problem pristupnog puta. Morali su da idu „okolo kole“ da zaobilaze naselje Gračanicu, pa onda strmom i uskom ulicom da dolaze do svojih kuća. A uličica je tako uska da kad se sretnu dva automobila ne mogu se normalno mimoći, nego jedan mora da se vraća vožnjom unazad do prvog proširenja. Odnosno bočne ulice. Zimi bi cio problem postajao još mnogo složeniji jer ih je nakon uzbrdice dočekivala ozbiljna nizbrdica. Posipala se šljaka, sol, kolektivno gurali automobili… ali pravog rješenja nije bilo. Iako je bilo tu, nadohvat ruke. Kad je naselje naraslo pa onda preraslo stotinu kuća, sve je postalo još mnogo komlikovanije.

A do naselja Rudo II je, iz Donjeg Polja, lako doći. Ništa lakše. I ravno i blizu. Međutim, decenijama je porodica Lubarda odbijala da proda staru porodičnu kuću čijim bi rušenjem bio otvoren put do Rudog II. Ili su odbijali prodati ili bi zacijenili tako da je bilo neprihvatljivo.

Put za naselje Rudo 2

Sve se može…

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac konačno je uspio da se dogovori sa Lubardama: proveden je postupak eksproprijacije, vlasnici su dobili fer novčanu nadoknadu, a stanovnici naselja put. Novac je obezbijeđen iz opštinskog budžeta a „Plant tim“ republičke Uprave civilne zaštite pristupio je rušenju objekta i odvoženju materijala. Uslijediće nasipanje i tamponiranje prilaznog puta normalne i standardima predviđene širine. Jedino za šta još uvijek nije obezbijeđen novac jeste – asfaltiranje.

„Ne mogu da vjerujem da više nećemo morati da obilazimo okolo! Još ne mogu da vjerujem svojim očima. Što se tiče asfaltiranja, lakoćemo sad za to. Evo ja sam spreman da iz svoje kuće dam koliko mogu, a siguran sam i ostali stanovnici Rudog II. Svi ćemo pomalo. Neka nam i opština još malo prituri pa da ovo završimo ko ljudi. Hvala vam, niste nam ništa ljepše mogli pokloniti nego ovaj put“, rekao je stanovnik naselja Rudo II koji nas je zamolio da mu ime ne objavljujem.