Predstavljene „Bilješke i zapažanja“ Aleksandra Savića [VIDEO]

SRNA - Radoje Tasić - 24. aprila 2013. 058.ba

Aleksandar Savić - promocija knjige

VIŠEGRAD – U Gradskoj galeriji u Višegradu predstavljena je knjiga Aleksandra Savića pod nazivom „Bilješke i zapažanja“, koju je objavila izdavačka kuća „Dabar“ iz Dobruna.

Knjiga predstavlja niz zapisa, kratkih poruka, citata aktuelnih misli značajnih ličnosti, aforizama kao i hroničarskih zapažanja o studenskim danima autora u Sarajevu, obnovi uskotračne pruge i njegovih putovanja u Svetu zemlju.

„Savić je sa funkcije načelnika opštine Višegrad smijenjen u maju 2004. godine odlukom Visokog predstavnika Pedija Ešdauna a u knjizi je prvi put objavljeno pismo ovom zvaničniku OHR-a o dosad u politici nezabilježenom uskraćivanju ljudskih prava“, rekao je sinoć na predstavljanju knjige urednik časopisao „Soko“ Slavko Heleta.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Višegrada Danka Mitrović ocijenila je da je riječ o meditativnoj prozi koja ima ispovjednički i dnevnički karakter zasnovan na fragmentalnom izražavanju mišljenja.

Aleksandar Savić - promocija knjige

„Ovo je zbir piščevih doživljaja koji se u nekim tačkama vremena dodiruju sa stvarnošću, kulturom, prirodom i ljudima. U nekim segmentima djela pisac takve utiske pojašnjava a u nekim ne, bez neke želje da čitaocima da posebna objašnjenja“, rekla je Mitrovićeva.

Autor se posebno osvrnuo na smjenu sa funkcije od Ešdauna koja ga je, kako je istakao, naučila da više cijeni život i natjerala da drugačije razmišlja.

„Ovom sramnom odlukom Ešdaun me vratio selu, natjerao da se bavim voćarstvom, povrtarstvom i pčelarstvom, živim u prirodi i razmišnjam kako je mnogo ljepše i korisnije biti izvan kandži politike i političkih zbivanja“, rekao je Savić.

Predstavljanje prve Savićeve knjige organizovalo je SPKD „Prosvjeta“, Izdvačka kuća „Dabar“ i Spomen-biblioteka „Ivo Andrić“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,