Proizvodnja u KPZ-u značajna i za opštinu i za osuđenike

17.04.2013.

Gorana Zlatković u Foči

FOČA – Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković izjavila je danas u Foči da je razvoj proizvodnih kapaciteta Privredne jedinice “Drina”, koja radi u sastavu Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Foča, podjednako značajna za razvoj ove opštine, koliko i za resocijalizaciju osuđenika koji izvršavaju kaznu u tom zavodu.

Zlatkovićeva je na sastanku sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem razgovarala o proširenju proizvodnih kapaciteta te privredne jedinice KPZ-a, koja se do sada bavila proizvodnjom namješataja od drveta i uzgojem koka nosilja i svinja na farmi.

“Nedavno smo odobrili nabavku jedne mašine za preradu stočne hrane. U tom smjeru ćemo ići i dalje kako bismo sa proširenjem kapaciteta omogućili i otvaranje novih radnih mjesta”, rekla je Zlatkovićeva.

Ona je dodala da bi što prije trebalo popuniti i dva upražnjena mjesta u fočanskom odjeljenju Pravobranilaštva kako bi što efikasnije radilo i zastupalo interese ove, ali i susjednih lokalnih zajednica.

Ministar pravde Srpske je navela da je razgovarano i o adaptaciji zgrade i kadrovskom osnaživanju Osnovnog suda u Foči koji je, kako je istakla, jedan od ažurnijih u Srpskoj.

“Obaveza Ministarstva i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta je da vode brigu o sudovima, tako da ćemo se dogovoriti i sa lokalnom zajednicom kako bismo uspjeli adaptirati zgradu u kojoj radi Osnovni sud”, istakla je Zlatkovićeva.

Ona je naglasila da će uskoro biti raspisan i konkurs za dva upražnjena mjesta notara u Foči.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je ideja za proširenjem proizvodnih kapaciteta KPZ Foča naišla na podršku u Ministarstvu pravde i da će zajednički djelovati da se ona što prije i ostvari.

Zlatkovićeva je nakon sastanka sa Mašićem posjetila i Kazneno-popravni zavod u Foči.