Putujuće kino od sutra i u Foči

02.04.2013.

3D filmovi

FOČA – Nakon višegodišnje pauze, u Foči od sutra ponovo radi bioskop. Centar za kulturu i informisanje dogovorio je saradnju sa preduzećem za distribuciju filmova Oskar film iz Banjaluke, koje je organizovalo “putujuće kino” po više gradova Srpske.

Filmovi će se prikazivati u trodimenzionalnoj tehnologiji, a to znači da će posjetioci dobijati specijalne 3D naočare pomoću kojih će imati poseban doživljaj pri gledanju filmova.

Distributer donosi kompletnu tehniku, posebno platno, naočare i što je najvažnije nova filmska ostvarenja.

– Potrudićemo se da publika u Foči gleda filmove najviše sedam do deset dana od njihove premijere. Filmovi će se, za sada, prikazivati dva puta u desetak dana. Ukoliko interesovanje publike bude veliko, program prikazivanja i ponuda filmova biće prošireni. Planiramo i prikazivanje filmova za djecu – kaže v.d. direktor Centra za kulturu i informisanje, Vladimir Pantović.

Prvi film, Carstvo Velikog Oza, biće prikazan sutra i prekosutra, u terminima od 17 i od 20 časova. Ulaz je 4 KM. Za filmove koji se ne budu prikazivali u 3D tehnologiji, karta će koštati tri marke.

Pauza od četiri godine

Izuzimajući tradicionalnu reviju ruskog filma, u fočanskom bioskopu filmovi nisu prikazivani već četiri godine. Razlog prestanka rada biskopa, pored zastarjele tehnike, bili su i nepovoljni uslovi koje su nudile distribucijske kuće. Zainteresovanost publike, zbog slabog kvaliteta projekcije, bila je mala da bi se isplatilo prikazivanje filmova.

Centar za kulturu i informisanje ovaj put je, na zadovoljstvo ljubitelja sedme umjetnosti, uspio naći “zajednički jezik” sa Oskar filmom. Očekuje se da će savremena tehnika, koja omogućava daleko kvalitetniji zvuk i sliku, privući veći broj posjetilaca.