Rogatici za potopljeno zemljište duguju 2 miliona, za odsječenu šumu 400 hiljada KM

04.04.2013.

Tomislav Puhalac

ROGATICA – Po osnovu zemljišta potopljenog jezerom Hidroelektrane „Bajina Bašta“ opštini Rogatica, odnosno njenom budžetu, prije rata redovno su stizala zakonom predviđena sredstva. U toku rata hidroelektrana je prestala uplaćivati ove pare svim opštinama u Republici Srpskoj, odnosno u Bosni i Hercegovini, uključujući i Rogaticu.

Dio tih sredstava vlade RS i Srbije „prebijale“ su tokom rata po raznim osnovama, a najviše po osnovu liječenja ranjenika VRS u srbijanskim bolnicama. Nakon rata ni jedna KM po ovom osnovu nije uplaćena u rogatičku kasu. Zbog izostanka ovih para izostalo je i njihovo ulaganje u obnovu infrastrukture, privrednih kapaciteta i saniranje ekoloških posljedica prouzrokovanih potapanjem zemljišta i promjenama klime izazvanim akumulacijom jezera, za šta se inače, po zakonu, i predviđa trošenje tog novca

Zbog svega toga SO Rogatica, na posljednoj 6. redovnoj sjednici, zaključkom je ovlastila načelnika opštine Tomislava Puhalca da „utvrdi iznos nenaplaćenih potraživanja i dogovori dinamiku i način njihove realizacije“.

O tome šta je preduzeo po ovom zaključku načelnik opštine kaže:

„Pokrenuli smo inicijativu zajedno sa opštinama Višegrad i Srebrenica koje takođe imaju potopljeno zemljište od strane ove hidroelektrane i, najvjerovatnije sljedeće sedmice, upriličićemo sastanak na ovu temu na nivou načelnika opština. U pokušaj rješavanja problema, naravno, uključićemo i Vladu Republike Srpske i resorno ministarstvo“ rekao je danas Puhalac u izjavi za medije.

Inače HE „Bajna Bašta“ Rogatici bi trebalo da godišnje doznačuje između 50 i 60 hiljada KM, a prema dostupnim podacima ukupni dug popeo se na cifru od preko 2 miliona KM.

Od nove godine budžet opštine Rogatica ima ozbiljnih problema i po pitanju priliva finansijskih sredstava koja se u opštinsku kasu slivaju od šume odsječene na njenoj teritoriji, a koja bi trebalo da joj uplaćuje Javno preduzeće šumarstva „Šume Republike Srpske“. Naime, dugovi ovog preduzeća prema rogatičkom budžetu gomilaju se iz mjeseca u mjesec i trenutno iznose između 400 i 500 hiljada KM. Time su brojni projekti čiji je je početak predviđen za proljeće – blokirani, a umjesto Rogatice neko drugi raspolaže prihodima od njenih prirodnih resursa.

Zoran Janković