Rogatički privrednici na sajmu Kolubarskog okruga

29.04.2013.

Rogatica na sajmu u Valjevu

ROGATICA – U organizaciji Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Rogatica rogatičke firme bile su prisutne na privrednom sajmu Kolubarskog okruga „Spreg 2013“ u Valjevu, koji je trajao od četvrtka do subote. Na izuzetno posjećenom rogatičkom štandu mesna industrija „Vizion“ izlagala je mesne prerađevine, „Power“ zdravu hranu, „Agromont“ sjemenski krompir, „Ikonić-komerc“ paletu proizvoda drvoprerađivačke industrije, a Turistička organizacija opštine Rogatice prezentovala je naše turističke potencijale.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac na sajmu je razgovarao sa pomoćnikom gradonačelnika grada Valjeva Radoicom Rstićem. Zvaničnici su se međusobno upoznali sa stanjem u opštini i gradu gdje je konstatovano da je problematika sa kojom se susreću administracije veoma slična, a da su revitalizovanje privredne aktivnosti, dovođenje investitora i novo zapošljavanje najaktuelniji problemi. Pošto su podneblja u kojima žive Valjevčani i Rogatičani veoma slična, a ljudi isto tako, zaključeno je da postoje svi preduslovi za dobru međusobnu saradnju.

Projekat „Podrinje“

Načelnik Rogatice i pomoćnik gradonačelnika Valjeva saglasili su se da se ne smiju propustiti finansijski potencijali koje pružaju tzv. IPA fondovi, odnosno predpristupni fondovi EU kojima se stimuliše prekogranična saradnja. Kao formu kroz koju je to moguće realizovati prihvatili su aktuelni projekat „Podrinje“ Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u Vlade Srbije koji podrazumijeva jačanje i unapređenje saradnje između opština u Republici Srpskoj i Republici Srbiji koje se nalaze u širem području sliva rijeke Drine.

Osnovni cilj Projekta je preduzimanje zajedničkih aktivnosti za unapređenje privrednog i društvenog života u Podrinju, prije svega u oblasti poljoprivrede, prirodnih resursa, proizvodno-prerađivačke djelatnosti i turizma, kroz uspostavljanje i razvijanje saradnje i partnerstva na lokalnom, regionalnom i međuvladinom nivou.

Nečelniku Rogatice Tomislavu Puhalcu za uspješan nastup rogatičkih privrednika organizatori valjevskog Sajma uručili su zahvalnicu.

Rogatica na sajmu u Valjevu

Valjevčani najavili učešće na rogatičkom Sajmu stoke

Kao nastavak dobre saradnje započete na sajmu u Valjevu najavljeno je učešće nekoliko ovdašnjih izlagača, privrednika iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prozvodnje hrane na tradicionalnom rogatičkom Sajmu stoke koji se održava prvog vikenda u mjesecu oktobru, čime bi rogatički Sajam stekao i formalne uslove da bude tretiran kao međunarodni.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac i v.d. načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Rogatica obavili su i preliminarne razgovore sa nekoliko Valjevački privrednika raspoloženih da u oktobru dođu u Rogaticu.

V.d. rogatičkog načelnika za privredu Darko Novaković na „Spregu 2013“ intenzivno je razgovarao sa Valjevskim kolegom Stamenkom Svitlicom, načelnikom Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove, gdje je dogovarano otklanjanje pojedinih administrativnih barijera koje trenutno usporavaju saradnju privrednika iz Rogatice i Valjeva, te razgovarano na najširi spektar tema iz oblasti uzajamne privredne saradnje.

Inače, jubilarni deseti sajam privrede kolubarskog okruga „SPREG 2013“ otvoren je u četvrtak 25. aprila 2013. godine u 11,00 časova u Omni Centru u Valjevu. Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, predstavnici Privredne Komore Srbije, Grada Valjeva i Srpske asocijacije malih i srednjih preduzeća.

U dvije izložbene hale i na otvorenom izložbenom prostoru predstavilo se oko 200 izlagača iz cijele Srbije i Republike Srpske. U glavnoj izložbenoj hali izlagale su i naše opštine: Rogatica, Foča, Čajniče i Novo Goražde.

Zoran Janković